S-a intamplat in 16 iunie 1835, 16/28: A fost inaugurata, la Iasi, Academia Mihaileana, prima institutie de invatamant superior din Moldova, unde profesori romani (Gheorghe Asachi, Eftimie Murgu, Ion Ionescu de la Brad, Ion Ghica, Mihail Kogalniceanu s.a.) si straini au tinut cursuri de istorie, filosofie, drept, teologie, chimie, matematica, inginerie, agronomie si arhitectura; in []The post S-a intamplat in 16 iunie 1835, 16/28 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 16 iunie 1835, 16/28 was first posted on iunie 16, 2021 at 3:29 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 16 iunie 1835, 16/28: A fost inaugurata, la Iasi, Academia Mihaileana, prima institutie de invatamant superior din Moldova, unde profesori romani (Gheorghe Asachi, Eftimie Murgu, Ion Ionescu de la Brad, Ion Ghica, Mihail Kogalniceanu s.a.) si straini au tinut cursuri de istorie, filosofie, drept, teologie, chimie, matematica, inginerie, agronomie si arhitectura; in 1847 cursurile au fost suspendate de autoritatile vremii, profesorii fiind acuzati de propagarea unor idei revolutionare.

Istoricii consemneaza 1563, ca an din care dateaza prima forma de institutie de invatamant la Iasi. Domnitorul de atunci, Despot Voda a infiintat la Cotnari, langa Iasi, un Colegiu (Schola Latina), cu un program scolar conceput pe 5 ani. Elevii studiau limba latina, retorica si dialectica. Un secol mai tarziu, in 1640, carturarul Vasile Lupu, ajuns domnitor al Moldovei, a fondat un colegiu la Manastirea Trei Ierarhi , propria lui ctitorie, in care se studia in limba latina. Oficial, Iasiul a devenit un focar de latinism intr-un areal dominat de cultura islamica.

La 1714 se infiinteaza Academia Domneasca din Iasi; in perioada economica dificila a domniilor fanariote, stiintele si invataturile inalte continua sa progreseze in Moldova, limba romana incepand sa fie din ce in ce mai folosita. Academia din Iasi serveste la definirea si afirmarea identitatii romanesti, intretinand forta de rezistenta impotriva opresiunii otomane. Intre 1753 1756, pe timpul domniei lui Matei Ghica la coala Domneasca greceasca s-a petrecut un eveniment deosebit, pierdut cu timpul din vedere desi avea mare insemnatate. In 1755 la scoala s-a inceput a invata si notiuni de filosofie, ca si in institutiile de invatamant superior apusene, numite Facultas...