S-a intamplat in 19 iunie 1623: S-a nascut Blaise Pascal, filosof si matematician francez. Blaise Pascal matematician, fizician si filozof francez, s-a nascut la data de 19 iunie 1623, la Clermont si a murit pe 19 august 1662, la Paris. Fiu al colectorului de taxe, tienne Pascal, Blaise Pascal a dovedit inca de la []The post S-a intamplat in 19 iunie 1623 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 19 iunie 1623 was first posted on iunie 19, 2021 at 2:07 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 19 iunie 1623: S-a nascut Blaise Pascal, filosof si matematician francez. Blaise Pascal matematician, fizician si filozof francez, s-a nascut la data de 19 iunie 1623, la Clermont si a murit pe 19 august 1662, la Paris. Fiu al colectorului de taxe, tienne Pascal, Blaise Pascal a dovedit inca de la o varsta frageda faptul ca detine o inteligenta extraordinara. Nici surorile sale, Jacqueline si Gilberte, nu erau cu mult mai prejos, insa tanarul Pascal iesea pur si simplu din tipare. Astfel, la cinci ani dupa moartea sotiei sale, in 1631, tienne se muta la Paris si decide sa-si educe singur copiii, fiind perfect constient de inteligenta lor. Desi tatal sau il indeamna spre studiul limbilor straine, precum latina si greaca, Blaise dovedeste ca are o inclinatie deosebita spre stiinte si matematica. La varsta de doar unsprezece ani el scrie un scurt tratat despre sunetele scoase de corpurile care vibreaza. Acest lucru atrage insa nemultumirea tatalui sau, care ii interzice sa mai studieze stiintele si matematica pana la varsta de cincisprezece ani, sustinand ca acest lucru i-ar distrage atentia de la studiul limbilor straine. Chiar si fara acordul tatalui sau, Blaise face cercetari in matematica, iar la varsta de doisprezece ani demonstreaza ca suma unghiurilor unui triunghi este de 180 de grade. tienne realizeaza care este adevarata chemare a fiului sau si decide totusi sa il incurajeze. Neavand niciun fel de restrictie in a-si sustine punctul de vedere, Blaise Pascal afirma mai tarziu ca a gasit o eroare in geometria lui Rene Descartes. Acest copil nu inceteaza sa uimeasca pe toata lumea, tinand cont ca face afirmatia respectiva la o varsta la care majoritatea copiilor nici macar nu au idee cine este Rene Descartes nici nu implinise treisprezece ani Incepand cu varsta de paisprezece ani, participa la intalnirile saptamanale organizate de oameni de stiinta francezi, precum Roberval, Mersenne, Mydorge si multi altii.

Mai tarziu, Blaise scrie o lucrare despre conice, numita Essai pour les coniques (Eseu despre conice ). In aceasta lucrare este enuntata Teorema lui Pascal, care spune: Daca un hexagon poate fi inscris intr-o conica, atunci punctele de intersectie ale laturilor opuse vor fi coliniare. In 1641, la varsta de optsprezece ani, Pascal vine cu o prima solutie la problema calculelor numerice extenuante pe care tatal sau le efectua o masina de calculat. Aceasta este perfectionata continuu, dovedindu-se utila mai ales celui caruia i-a fost dedicata.

Tot la aceasta varsta, starea sa de sanatate se inrautateste considerabil. Din cauza unei boli nervoase, el sufera de dureri aproape continue. Mai mult, in 1647, la varsta de 24 de ani, el paralizeaza partial, putandu-se misca doar cu ajutorul carjelor. Dizabilitatile sale nu-l impiedica totusi sa-si continue cariera stiintifica, Blaise facand tot felul de descoperiri in matematica, precum Triunghiul lui Pascal, ori Teoria Probabilitatilor, la care colaboreaza cu Pierre de Fermat, avocat francez si matematician amator. Scrie mai multe lucrari, printre care De l sprit g om trique (Despre spiritul geometric ), publicata la un secol dupa moartea sa si De l Art de persuader (Despre arta persuasiunii ). In 1650 incepe sa studieze religia sau, folosind cuvintele sale, sa contempleze maretia si misterul omului . Aceasta schimbare brusca de la dezinteres fata de religie la devotament total poate fi rezultatul a diferite cauze. In primul rand, faptul ca suferea de o boala nervoasa si de ipohondrie, afectiuni care, conform celor din preajma sa, contribuiau mult la modificarea comportamentului sau. O alta cauza poate fi chiar neputinta sa de a infrange boala de care sufera, el recurgand intr-un mod disperat la unica solutie ramasa religia. Mai tarziu, devine interesat de o femeie din Auvergne si scrie Discours sur les passions de l amour (Conversatii despre pasiunile dragostei ). Desi lua in considerare o casatorie, mai tarziu isi schimba radical opinia, afirmand despre aceasta ca este cea mai joasa conditie de viata permisa unui crestin . Cu...