Ce spune Parintele Iosif Vietile Sfintilor si istoria martirilor crestini sunt pline de marete dovezi despre marturisirea lui Hristos. Dragostea lor pentru Mantuitorul nostru Iisus Hristos n-a biruit-o nici sabia, nici foametea, nici chinurile, nici moartea, nici puterile veacului de acum, nici cele ale celui viitor. De aceea si slava lor la Dumnezeu este si []Ce spune Parintele Iosif Vietile Sfintilor si istoria martirilor crestini sunt pline de marete dovezi despre marturisirea lui Hristos. Dragostea lor pentru Mantuitorul nostru Iisus Hristos n-a biruit-o nici sabia, nici foametea, nici chinurile, nici moartea, nici puterile veacului de acum, nici cele ale celui viitor. De aceea si slava lor la Dumnezeu este si va fi tot atat de mare.

Sfintii crestinismului sunt vitejii ostasi biruitori ai Domnului si Mantuitorului Hristos. Pildele lor sunt pentru noi, ostasii Domnului, un mare indemn si un mare ajutor in luptele si biruintele noastre pentru Hristos. Iar rugaciunile lor sunt un sfant sprijin pentru sufletele noastre.

Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigore, ca si ceilalti mari sfinti ai Bisericii si viteji biruitori ai lui Hristos, vor fi pentru noi intotdeauna, prin cuvantul si prin pilda vietii si credintei lor, un mare ajutor in lupta mantuirii noastre.

Prin invatatura sfintilor intelegem mai bine invatatura lui Hristos, Mantuitorul nostru. i prin pilda vietii lor de biruinta ne intarim si noi in luptele Domnului.

Sfintii sunt vrednici de toata dragostea si cinstirea noastra si pentru faptul ca rugaciunile lor sunt de un mare ajutor pentru noi, cum erau ele si pentru Sfantul Apostol Pavel (cf. Efes. 6, 19).

Inaintasii credintei noastre au spus lucruri minunate despre mijlocirea in rugaciune a sfintilor pentru noi. Fericitul Augustin spune ca mucenicii sunt mijlocitorii nostri, dar nu mijlocitori nemijlociti, ci ei fac rugaciunile lor prin mijlocirea Mantuitorului Iisus Hristos cu Care sunt strans uniti, cum sunt unite cele mai desavarsite madulare in corpul lor cu capul lor. Caci, intr adevar, Iisus Hristos este Capul si El este Singurul Mijlocitor in felul Sau, caci sade la Dreapta Tatalui De asemenea, Asterie al Amasiei, in Cuvant de lauda la sfintii Mucenici, spune ca sfintii au multa putere chiar si dupa moartea lor din lumea aceasta, facand bine oamenilor, precum a fost si cu proorocul Elisei care si dupa plecarea din viata a avut harul nemuritor si nedespartit al lui Dum-nezeu, har care salasluia langa trupul sau neinsufletit (cf. IV Regi 13, 21).

Noi avem o datorie sfanta sa dam o evlavioasa cinstire tuturor marilor oameni de care S-a folosit atat de frumos Dumnezeu. Ei sunt de o vesnica cinste inaintea Domnului si trebuie sa fie asa si pentru noi.

De aceea, oricine intra in...