Din Dosarul de Urmarire Informativa I 4964, vol. 8, ff. 46-51 (ortografie, punctuatie si sublinieri dupa original) : CUVANTAREA ROSTITA DE DOMNUL TRAIAN DORZ IN CATEDRALA DIN GALA I LA 12 IUNIE 1988 Doua cuvinte si doua porunci sfinte ne-au venit de la inceput in gind. Cele doua porunci spun: Toata suflarea sa laude pe Domnul []Din Dosarul de Urmarire Informativa I 4964, vol. 8, ff. 46-51 (ortografie, punctuatie si sublinieri dupa original) :CUVANTAREA ROSTITA DE DOMNUL TRAIAN DORZ INCATEDRALA DIN GALA I LA 12 IUNIE 1988Doua cuvinte si doua porunci sfinte ne-au venit de la inceput in gind. Cele doua porunci spun: Toata suflarea sa laude pe Domnul si cea de-a doua care spune: Toata ziua sa ne invatam dreptatea Ta .

Sint pentru prima data in acest sfint lacas a lui Dumnezeu si traiesc pentru prima data in viata mea, dupa multi, multi ani, o atmosfera atit de minunata duhovniceasca si crestineasca cum am primit astazi in aceasta sfinta catedrala.

Multumim lui Dumnezeu din toata inima pentru zile ca acestea, pentru astfel de pastori binecuvintati, care au gindit cu atit simt de raspundere si cu asa de calda si intelegatoare iubire parinteasca, care este mijlocul cel mai fericit de a fi armonie intre pastori si turma.

Trebuie sa ne rugam vesnic si sa multumim lui Dumnezeu neincetat pentru acele capete luminate ale indrumatorilor Bisericii noastre care au initiat aceasta frumoasa stringere in fiecare duminica dupa-amiaza la vremea vecerniei, in care si dragostea lui Dumnezeu si invatatura sfinta se impletesc impreuna pentru a ne zidi sufleteste si pentru a ne ajuta ca de fiecare data sa ne intoarcem mai buni, mai cuviinciosi, mai hotariti cu adevarat, asa cum ne invata Biserica noastra si dupa cum ne cere Evanghelia Mintuitorului nostru, oameni vrednici in toate privintele, cetateni harnici si cinstiti, parinti si copii, binecuvintati si credinciosi, frati si surori, cu fratii si surorile noastre, devotati, saritori gata sa participam totdeauna la orice bucurie caci este lucru bine stiut cine are necaz si-l impartaseste cu cineva, scade cu jumatate, iar cine are o bucurie si-o impartaseste cu cineva, creste cu jumatate.

Am fost asa de fericit incit de azi de dimineata ascultind si participind la Sfinta Liturghie si la Laudele Domnului, am ajuns in dupa-amiaza aceasta sa auzim un cuvint asa de limpede dupa o invatatura care ne da cele doua solutii, prin cele doua stari si prin cele doua cai pe care ni le pune totdeauna in fata noastra Sfintul Cuvint al lui Dumnezeu: calea vietii si calea mortii, alegerea binelui sau alegerea raului, viata vesnica pentru cei ce asculta si osinda vesnica pentru cei ce nu asculta.

In Sfinta Evanghelie de astazi de dimineata se vorbeste de primii patru apostoli chemati de Domnul la apostolat. Daca ne uitam cu atentie la felul cum au fost ei alesi si chemati, vom vedea ca Andrei si Petru au fost vazuti de Mintuitorul in timp ce aruncau mrejele. Ce moment important a fost acesta care l-a determinat pe Mintuitorul sa-i aleaga caci, din felul cum vezi pe cineva muncind, cu tragere de inima, cu priceperea pe care o vezi, alegi pe cineva.

Din aceasta poti afla daca omul e vrednic sau nu sau daca vrei sa alegi pe cineva pentru o slujba inalta, uita-te cum s-a uitat Mintuitorul, caci l-a vazut pe Andrei si pe Petru cum au aruncat ei mrejele cit de priceputi erau si cit de atasati erau muncii lor, atit de confundati si de cuprinsi de aceasta. Dorinta de a face aceasta munca cit mai frumoasa si fericita, la aceasta s-a uitat Mintuitorul si i-a ales. Pe ceilalti doi i-a vazut cirpind mrejele cu tatal lor, se vede felul cum colaboram cu parintii nostri, cum suntem gata de a-i ajuta si de a participa la munca si la intretinerea parintilor nostri. Dumnezeu ne crede in stare sa fim vrednici pentru munca cea mare a batrinilor Bisericii, a tineretului Bisericii si tuturor acelora care reprezinta Biserica in totalitate.

Se spune ca Moise a fost ales de Domnul ca pastor al poporului Israel, printr-o intimplare asemanatoare cu cea in care Mintuitorul a ales pe primii patru apostoli. Dupa fuga din Egipt, Moise a ajuns pastor in Madian, la socrul sau Ietro. Intr-o zi, un mielusel s-a desprins putin de turma si a alergat peste dealuri si peste vai, iar Moise a lasat toata turma cea care era impreuna singura si s-a luat la fuga ca sa ajunga mieluselul si sa vada de ce fuge si ce trebuinta are, de ce paraseste pe mama lui, paraseste intreaga turma si alearga peste dealuri si vai. i cind a ajuns la un riulet s-a adapat mult si era multumit si fericit. Cind Moise a vazut cit de insetat era, s-a condamnat pe sine insusi si a zis: Doamne de ce n-am fost eu mai atent fata de acest mielusel, de ce l-am lasat sa sufere atit de mult . Insa Domnul vazind graba cu care pentru un singur mielusel insetat a alergat dupa el, a zis: Acesta va fi ales sa fie conducatorul poporului Meu si asa a fost. In felul acesta Dumnezeu din lucrurile marunte si mici vede in sufletul oamenilor lucrarile cele mari si divine si vede in inima noastra dragostea fata de semenii nostri, mila fata de cei lipsiti, atasament si grija fata de parintii nostri, iubire fata de munca noastra, in lucru cinstit de care suntem atasati.

Acesta este pentru Domnul un semn ca noi in chip vrednic primim credinta si ne daruieste pastorirea unor suflete cu multa incredintare, caci acestea sunt lucruri si comori sfinte inaintea lui Dumnezeu.

Cind a fost ales Iosua in fruntea poporului, se spune in legendele poporului evreu asa: Moise se apropia de sfirsit si a zis: Doamne, oare cine imi va lua locul in slujba aceasta de a conduce acest popor atit de numeros, atit de minunat si la atit de multe biruinte. Dumnezeu i-a zis lui Moise: din tot poporul alege 1000 de oameni, cei mai placuti si Moise a ales 1000. i Domnul i-a zis: Acum, din mijlocul celor 1000, alege 100 din cei mai buni . Moise a ales si i-a zis: Doamne i-am ales . Acum alege din 100, 10 cei mai buni Cind i-a ales, i-a infatisat inaintea Domnului si a zis: Doamne, am facut cum mi-ai prouncit . i Domnul i-a zis: Acum alege din mijlocul celor 10 pe unul, cel mai bun si Moise l-a ales pe Iosua. i Domnul i-a zis: Acum du-te in tot poporul acesta, in multimea sutelor de mii si alege pe cel mai rau din tara . Iosua a mers, a cautat timp indelungat si a venit la Moise spunind: Invatatorule am intrebat si am cautat in tot poporul si n-am gasit nici unul mai rau de cum sunt eu. i intrebind pe fiecare am vazut ca oricine era cel mai rau, era mai bun decit eram eu . i a inchis zicind: Invatatorule, eu sunt cel...