Cuvantul lui Dumnezeu din Biblie are dumnezeiasca insusire de a fi categoric, lamurit, necrutator cu pacatul; taietor fara mila in pacat si faradelege. Asa e si locul de la Ieremia capitolul 1, versetele 10-15, unde Dumnezeu mustra praznicele iudeilor. Nu mai aduceti daruri de mancare nefolositoare zice Domnul , caci Mi-e scarba de tamaie. []Cuvantul lui Dumnezeu din Biblie are dumnezeiasca insusire de a fi categoric, lamurit, necrutator cu pacatul; taietor fara mila in pacat si faradelege. Asa e si locul de la Ieremia capitolul 1, versetele 10-15, unde Dumnezeu mustra praznicele iudeilor.

Nu mai aduceti daruri de mancare nefolositoare zice Domnul , caci Mi-e scarba de tamaie. Nu vreau luni noi, sabate si adunari de sarbatoare, caci nu pot sa vad nelegiuirea unita cu sarbatoarea. Urasc praznicele voastre, Mi-au ajuns o povara, nu le mai pot suferi. Cand va intindeti mainile, Imi intorc ochii de la voi; si oricat de mult v-ati ruga, n-ascult; caci mainile voastre sunt pline de sange (Is 1, 13-15).

Ce osanda, ce judecata aspra era aceasta pentru praznicele de pe atunci! Dar aceasta osanda sta in picioare si azi. Cuvantul lui Dumnezeu striga si azi: Urasc praznicele voastre pentru ca nu pot sa vad praznicul batjocorit de pacat .

O, cum a stiut diavolul sa sape mereu in crestinismul din lume, in lucrul lui Dumnezeu din lume! In toate oranduielile lui Dumnezeu se vede sapatura vicleanului diavol. Dar parca in nici una n-a sapat cu atata succes ca in a strica praznicele Domnului; in a impreuna faradelegea cu sarbatoarea. Din fiecare praznic, diavolul a facut un prilej de chef, de petrecere, de desfatare lumeasca, de pacat. i, o, cat de mester a fost diavolul in lucrul acesta! Caci, din ce este praznicul mai mare, necuratul a facut ca si faradelegea sa fie mai mare. Acum pe la Craciun, pe la Anul Nou, pe la Botez si pe la Pasti, se fac cele mai multe chefuri, betii si pacate. Pana si cel mai sarac om tine sa-si petreaca (adica sa se imbete) de sarbatorile cele mari. i tot asa si de ziua numelui, pe la praznicele sfintilor. Sarbatorile cele mari si praznicele sfintilor sunt azi prilejuri pentru cele mai multe pacate si...