Traditia spune ca dupa rastignirea Mantuitorului, Maica Sfanta a ramas mai departe in Ierusalim, unde a trait o viata retrasa cu totul in rugaciune, in singu ratate si in durere. Sabia ce a trecut prin inima Preacuratei in clipele rastignirii Fiului sau a simtit-o pana la sfarsitul vietii sale. Invierea dumnezeiescului Fiu n-a putut inchide cu []Traditia spune ca dupa rastignirea Mantuitorului, Maica Sfanta a ramas mai departe in Ierusalim, unde a trait o viata retrasa cu totul in rugaciune, in singu ratate si in durere. Sabia ce a trecut prin inima Preacuratei in clipele rastignirii Fiului sau a simtit-o pana la sfarsitul vietii sale.

Invierea dumnezeiescului Fiu n-a putut inchide cu totul rana din inima Prea curatei. Traditia spune ca Maica Preacurata a fost in gropata in Ierusalim. Privitor la adormirea si ingro parea Maicii Domnului, Biserica Ortodoxa invata ca Preacurata Fecioara n-a putrezit in tarana acestui pamant, ci a fost mutata la ceruri fara sa vada stricaciunea.

Adormind pe pamant in somnul mortii, Nas catoarea de Dumnezeu s-a desteptat in ceruri unde sade in toata cinstea si marirea ce i se cuvine, precum intareste acest lucru si psalmistul care zice: Statut-a imparateasa de-a dreapta, in haina aurita imbracata, prea infrumusetata (Psalm 44,11) si precum sta scris in Apocalipsa: i semn mare s-a vazut in cer: femeie imbracata cu soarele si luna sub picioarele ei, si pe capul ei cununa de douasprezece stele (cap.12,1).

Traditia spune ca la inmormantarea Sfintei Fecioa re apostolii s-au adunat cu minune de la marginile lumii (luati fiind de nori).

Locul unde a fost ingropata vremelnic Sfanta Fe cioara se pastreaza pana in ziua de azi la Ierusalim. Se afla in partea de rasarit a orasului, pe drumul dintre Ierusalim si gradina Ghetsimani. Indata ce iesi din Ierusalim si coborand in valea Chedron treci un pod, se vede la stanga drumului mormantul Sf.

Nascatoare. E aproape de gradina Ghetsimani, de aceea zice can tarea bisericeasca: Apostolilor, de la margini adunandu-va aici in satul Ghetsimani, ingropati-mi trupul meu (Svetilna).

Ne apropiem cu evlavie de locul unde apostolii au ingropat pe Preacurata Fecioara. Pe acest loc e azi o biserica ortodoxa, o biserica unica in felul ei, sapata si asezata fiind cu totul jos, in adancimea pamantului. Pe dinafara nu se vede decat intrarea, un perete de zid puternic, aproape patrat. Iti face impresia unei intrari intr-o cetate subpamanteana.

Dam la pag.271 fatada intrarii in Sf.

Mormant al Maicii Domnului. In fata se vede si o femeie ingenun cheata in rugaciune. Toti trecatorii crestini se inchina in fata Sf.

Mormant Un calugar ne deschide usa si intram cu evlavie in sf .biserica, incepem indata a cobo ri in adanc. Pe un coridor sapat in stanca coboram saizeci de trepte de marmora. Candelele licaresc ici si colo. Un fior te cuprinde coborand aceste trepte. Parca cobori prin viata cea plina de durere si de zbucium a Maicii Preacurate. Candelele ce licaresc in intuneric sunt parca nadejdile ce ardeau in viata Maicii Du rerilor.

Sfarsind cu coboratul treptelor, deodata, o lumina mare ne izbeste. Spre rasarit in fata noastra se deschide un altar plin de lumina stralucitoare. Aici este locul unde Maica Sfanta a fost ingropata vremelnic. Lumina ce ne izbeste dupa licaritul candelelor de pe perete e parca vestea de bucurie pusa in cantarea: Bucura-te,Fecioara, ca Fiul tau a inviat a treia zi din groapa si pe morti i-a ridicat Lumina din adancimea bisericii e parca gradatia pusa in Aca tistul Nascatoarei: Bucu ra-te ceea ce te-ai nascut cu zorile, fiind impodobita cu florile virtutilor ceresti si ai crescut cu soarele, fiind in cununata cu razele dumne zeiescului dar Dam aici fotografia acestui altar sfant, inauntru se vede locul unde a fost Sf.

Mormant.

Ne apropiem cu evlavie de sfantul loc. In fata noastra sta un altar stralucit cu doua incaperi, in incaperea din mijloc e locul unde a fost mormantul Preacuratei. In incaperea din dreapta se afla mormantul Sfin tilor loachim si Ana, parintii Preacuratei. Ne apropiem cu smerenie de locul unde a fost mormantul Preacu ratei. Altarul este intreg de marmora rosie si stralu ceste de multimea candelelor de aur si argint. Locul unde a fost Sf.

Mormant e o incapere mai mica in care intocmai ca la Mormantul Mantuitorului incapi numai aplecandu-te in genunchi. Ingenunchem cu sufletul infiorat si, intrand rand pe rand, sarutam icoana Adormirii, asezata pe locul unde a fost Sf.

Mormant. Calugarii...