Vorbirea fratelui Popa Petru (Saucani) la adunarea de Rusalii, de la Sibiu 6 iunie 1982 In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin. Un tanar a venit la Domnul Iisus cu dorinta sa mosteneasca viata vesnica: Invatatorule Bun, ce trebuie sa fac eu, c-as vrea sa mostenesc viata vesnica? . Domnul Iisus []Vorbirea fratelui Popa Petru (Saucani) la adunarea de Rusalii, de la Sibiu 6 iunie 1982In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Un tanar a venit la Domnul Iisus cu dorinta sa mosteneasca viata vesnica: Invatatorule Bun, ce trebuie sa fac eu, c-as vrea sa mostenesc viata vesnica? . Domnul Iisus i-a spus: tii poruncile. Le stii? . Doamne, le stiu. Le stiu pe toate. i le-am pazit cu grija, din tineretea mea .

Fratii mei dragi, traim intr-un veac al stiintei, cand stim atat de mult cum n am stiut altadata. Tinerii, copiii mici sunt atat de intelepti si stiu atat de multe, ca te miri ce-auzi din gura lor. Tanarul din Evanghelie a stiut insa si sa pazeasca poruncile lui Dumnezeu. Le cunostea pe toate.

Ne bucuram atat de mult de cei care stiu. Ne doare asa de mult de cei care nu stiu si-am dori ca toti sa stie. Sa stie, sa cunoasca poruncile lui Dumnezeu, pentru ca apoi, pazindu-le, sa fie fericiti si pe pamant, si in vesnicie.

Printre poruncile lui Dumnezeu pe care tanarul spunea ca le stie si le cunoaste, si le pazeste cu grija, era si sa-si cinsteasca parintii. Nu stiu cat de mult va fi pazit el aceste porunci cu care se lauda, dar stim ca el a plecat de la Domnul Iisus si n-a ajuns in Imparatia lui Dumnezeu niciodata. i ne doare asa de mult Cineva care stie, cineva care gandeste ca pazeste, si totusi sa nu ajunga in Imparatia lui Dumnezeu Pentru ca el, stiind si cautand sa pazeasca aceste porunci, se vede ca mai avea una, de care Domnul Iisus ii spunea: Las-o si pe aceasta . Era lumea, pe care nu putea s-o lase; si impreuna cu lumea nu putea sa ajunga niciodata in Imparatia lui Dumnezeu, chiar daca stia. Chiar daca se lupta el oarecum sa pazeasca aceste porunci.

Fratii mei dragi, in ziua de astazi, in aceasta sarbatoare, suntem langa un mormant sfant. Poruncile lui Dumnezeu spun: Cinsteste-i pe parintii tai . Cum poate un copil oare sa nu-i cinsteasca pe parintii lui care l-au crescut, pe mama lui care si-a luat bucatica din gura si-a trait in lipsa de-atatea ori, ca sa-si vada copilul ca stie, sa-l vada crescut mare, sa-l vada frumos? Cum oare va putea acest copil sa nu si-o cinsteasca pe mama lui, pe tatal lui? Cum oare? Se poate lucrul acesta, sa nu-si cinsteasca copiii pe parintii lor? Oare n-a crezut-o o crima, iubitilor? Caci in acele zece porunci, unde scrie sa nu ucizi, sa nu furi si sa nu faci marturii mincinoase si alte lucruri, tot in acele porunci scrie sa-i cinstesti pe parintii tai. Un copil care nu-si cinsteste parintii lui nu va fi el oare ca si acela care-i criminalul sau hotul? Nu se-aseamana cu ceilalti? Pentru ca si el greseste si calca chiar una dintre poruncile cele mai insemnate: sa-i cinstesti pe parintii tai.

Fratii mei dragi tineri, sunteti multi aci. Noi suntem, in ziua de astazi, adunati langa un mormant sfant, viu, care ne graieste fiecaruia dintre noi: Cinstiti pe parintii vostri. Iubiti-i, ascultati-i pe cei pe care-i mai aveti si urmati-le pilda vietii .

Daca o porunca sfanta a lui Dumnezeu este sa-i cinstesti pe...