S-a întâmplat în 3 aprilie 1948
S-a intamplat in 3 aprilie 1948: Presedintele american Harry Truman a semnat Planul Marshall de ajutorare a tarilor europene afectate de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Planul Marshall (The Marshall Plan), cunoscut oficial ca European Recovery Program (ERP), a fost primul plan de reconstructie conceput de Statele Unite ale Americii si destinat aliatilor europeni din Al Doilea Razboi Mondial. Pe 5 iunie 1947 intr-un discurs rostit in Aula Universitatii Harvard, secretarul de stat George Marshall anunta lansarea unui vast program de asistenta economica destinat refacerii economiilor europene, cu scopul de a stavili extinderea comunismului, fenomen pe care el il considera legat de problemele economice. Eradicarea foametei, reconstructia civila si redarea sperantei oamenilor. Acestea au fost obiectivele fostului secretar de stat american si laureat al premiului Nobel pentru pace, George C. Marshall.
De-a lungul istoriei, putini sefi de stat au avut ocazia sa semneze o lege de o asemenea importanta declara pe 3 aprilie 1948, cand a intrat in vigoare Planul Marshall, presedintele american Harry S.
Truman. Pentru prima oara, proiectul lui George Catlet Marshall, la acea vreme secretar de stat, a fost prezentat insa pe 5 iunie 1947, in cadrul unui discurs sustinut la Universitatea Harward.
Statele Unite fac tot ce le sta in putere pentru a pune pe picioare economia mondiala. Politica noastra nu se indreapta impotriva unei tari anume sau a vreunei doctrine politice, ci impotriva foametei, a saraciei, a haosului. Acestia au fost pilonii pe care urma sa fie construit planul Marshall. Sprijin financiar pentru tarile distruse in urma razboiului, livrarea de alimente si, nu in ultimul rand, ajutor pentru reconstruirea structurilor democratice.
Dar Statele Unite, reprezentate prin secretarul de stat George Marshall, au pus si o conditie potentialilor beneficiari ai sprijinului american: sa ingroape trecutul si sa gaseasca impreuna calea catre un nou inceput. Inainte ca guvernul Statelor Unite sa faca eforturi pentru imbunatatirea situatiei si sa ajute europenii sa faca primii pasi pe noul drum catre reabilitare, tarile din Europa ar trebui sa ajunga la un consens in privinta nevoilor urgente pe care le au si a felului in care vor actiona asa incat masurile guvernului american sa aiba rezultatele scontate. Intre 1948 si 1952, 16 tari europene au beneficiat de credite, marfuri si servicii care, la acea vreme, au insumat 14...