1 Spune Cuvantul Sfant asa: Sunteti dumnezei , toti! adica toti sunteti creatori, pentru ca mai mult sau mai putin voi toti creati, creati ganduri si creati carti, creati caractere si crea i exemple. Ce mare har este acesta dar si ce mare raspundere. 2 La inceput fiecare avem in jurul nostru un pustiu intunecos, avem []1 Spune Cuvantul Sfant asa: Sunteti dumnezei , toti! adica toti sunteti creatori, pentru ca mai mult sau mai putin voi toti creati, creati ganduri si creati carti, creati caractere si crea i exemple.

Ce mare har este acesta dar si ce mare raspundere.2 La inceput fiecare avem in jurul nostru un pustiu intunecos, avem o inima necredincioasa sau o casa pustie si intunecata de pacat, sau niste vecini necredinciosi, sau niste elevi inca neformati, sau propria noastra viata, plina de haos sau de dezordine, intocmai asa cum era totul inainte de a veni lumina din care s-a nascut totul.

In acest haos, noi trebuie sa ne incepem munca divina a creatiei noastre.3 Raspundem fiecare de ceea ce cream acolo dupa voia noastra, dupa puterea noastra si dupa chipul nostru.

Familia ta, pe care o intemeiezi, va fi pana departe, asa cum o creezi tu.

Societatea ta si cultura ta va merge adesea dupa felul pe care i l-ai creat tu. coala ta, mersul tau, viata ta, literatura ta si caracterele celor formati de tine, prin aceasta munca si vointa a ta, vor purta timp indelungat multi din acestia poate pe totdeauna, pecetea pusa peste ei de creatia ta.4 Tu porti raspunderea intreaga si vesnica pentru tot ceea ce ai creat si pentru toate urmarile imprimate lor, in lumea si sufletele la care ai lucrat, pentru ca tu poti face in jurul tau o lume fericita, sau nefericita, prin vointa ta.

Simte-ti deci marea ta raspundere totdeauna, pentru tot ceea ce creezi.5 Incepe si tu totdeauna cu inceputul inceputului. Adica cu tine insuti, cu lumina care trebuie sa se faca in tine, incepe cu ceea ce a facut si Dumnezeu in cel dintai rand, adica fa lumina!Cheama Lumina, primeste-L pe Hristos in tine, caci El este Lumina sufletului tau. i lasa-L acolo sa desparta acolo in adancul fiintei tale, lumina de intuneric si apele de uscat. Sa faca randuiala in propria ta viata.6 Desparte de la inceput apele de uscat si binele de rau, cele de sus si cele de jos, cele curate si cele necurate, numeste-le pe fiecare dupa numele lor adevarat, si nu le amesteca.

Pentru ca nimic sa nu mai ramana in nedumerire si in necunostinta, adica in haos.7 Fa in fiecare zi, tot ce faci in asa fel ca la sfarsitul zilei sa te poti uita peste tot ceea ce ai facut, si sa poti vedea ca toate sunt bune.

Asa cum a facut si Dumnezeu (Facere 1, 31).8 Cauta sa creezi numai ganduri inalte, numai carti folositoare, numai fapte si exemple vrednice de urmat, caractere cinstite, copii credinciosiNumai asa te vei putea odihni bine si tu la sfarsitul fiecarei zile si la sfarsitul tuturor ostenelilor tale, gustand fericirea si multumirea deplina.9 Tu faci lucrari Dumnezeiesti de creator, atunci cand aduci minunea luminii acolo unde a stapanit atat de indelungat inghetul atat de apasator al noptii si al intunericului (Facere 1, 4). i cand faci randuiala acolo unde a domnit inainte, indelunga vreme, numai nelegiuirea, dezbinarea si haosul (Facere 1, 10). i cand lucrezi curatie si frumusete, acolo unde nu fusese decat gunoaie si uraciuni.10 Cand deschizi drumuri noi in locuri nemaicunoscute si...