Nimeni n-are voie sa faca o lucrare a lui din Lucrarea lui Dumnezeu. Domnul nu i-a spus nici unuia dintre ucenici: arunca tu singur mreaja, ci le-a spus tuturora: arun cati toti mreaja. Nu fiecare o mreaja a lui, ci toti impreuna aceeasi mreaja. Mai presus de orice altceva, Domnul Iisus a dorit sa i faca pe []Nimeni n-are voie sa faca o lucrare a lui din Lucrarea lui Dumnezeu. Domnul nu i-a spus nici unuia dintre ucenici: arunca tu singur mreaja, ci le-a spus tuturora: arun cati toti mreaja. Nu fiecare o mreaja a lui, ci toti impreuna aceeasi mreaja. Mai presus de orice altceva, Domnul Iisus a dorit sa i faca pe ucenicii Sai sa inteleaga si sa traiasca marele adevar al partasiei si al unitatii, in dragoste si smerenie.

Socotindu-L cu totii pe Domnul Singurul Mai-Mare peste toti, ei, fiecare, sa se socoteasca pe sine insusi ca cel mai mic dintre frati, ca robul tuturor. Colaborand fiecare cu toata puterea si cu toata priceperea sa la Lucrarea lui Dumnezeu, nici unul sa nu caute a si face o lucrare a sa personala din ea, fara a tine seama de ceilalti.

Nici un mijloc in care sa-si urmareasca scopuri firesti ori ambitii egoiste. Ci fiecare sa-si faca in asa fel partea sa, incat aceasta parte sa se imbine fericit cu a celorlalti frati lucratori, iar intregul ei sa arate ca Duhul Domnului a facut-o. Ca toata plata pentru ea nu este in totul a nici unuia dintre ei, ci toata, in intregime, este a tuturor, adica a Duhului Sfant, Care i-a ajutat s-o faca impreuna.

Cand Duhul Sfant S-a pogorat peste ucenicii Domnului, trimis de la Tatal de catre Domnul Iisus, dupa cum fagaduise El, limbile de foc care s-au asezat peste ei erau din acelasi Foc si de aceeasi marime. Fiecare din ei a primit in aceeasi masura revarsarea aceluiasi Duh Sfant. Nu s-a asezat deasupra unuia o limba de foc mai mare, iar deasupra altuia o limba de foc mai mica. Voi toti sunteti egali, le-a spus Iisus Domnul si Invatatorul lor Sfant.

Voi sa nu va numiti Rabi! , fiindca Unul singur este Invatatorul vostru: Hristos, si voi toti sunteti frati (Mt. 23, 8).

Oricare va vrea sa fie cel dintai dintre voi, acela sa va fie rob. i oricare va vrea sa fie mai mare intre voi, acela sa fie slujitorul vostru. Pentru ca nici Fiul Omului n-a venit sa I Se slujeasca, ci El sa slujeasca. i sa- i dea via ta ca rascumparare pentru multi (Mt. 20, 26-28). O, ce cunoscut, dar ce netrait este acest verset sfant!Ceea ce i-a facut pe ucenici mai deosebiti unul decat altul a fost numai ravna mai mare a unora decat a celorlalti. Numai osteneala mai mare pe care si-au dat-o acei care au lucrat mai mult si mai bine. Numai vointa mai staruitoare si mai puternica. Nu mai predarea mai deplina si mai curata. Numai dragostea mai fierbinte si mai sincera. Numai intelepciunea care a stiut folosi mai bine in slujba altora darul primit de la Acelasi Duh Sfant (I Cor. 12, 4-11). Numai in felul acesta Duhul Sfant il face pe cineva mai deosebit decat pe altul (In. 3, 27; Iac. 1, 17; I Pt. 4, 10). Dar tocmai acela ce le are pe acestea este mai rob tuturor.

De la locul de plecare, toti alergatorii pleaca deodata si de la acelasi punct. Dar la capat ajunge, desigur, mai intai acela care isi da osteneala cel mai mult. Apoi ceilalti, fiecare dupa ravna si dupa vointa cu care a stiut sa alerge.

Daca vrei sa fii cel dintai, munceste cel mai mult, vegheaza cel mai neobosit, roaga-te cel mai fierbinte, smereste-te cel mai deplin, lucreaza cel mai frumos, daruieste cel mai...