O vorbire a fratelui Traian Dorz de la o adunare din anii 70 Daca avem in lumea aceasta si mai ales in timpurile acestea o sarcina, o datorie, o raspundere mai mare inaintea lui Dumnezeu si inaintea misiunii pe care o avem de indeplinit, este tocmai aceasta: sa ne dam noi silintele, intr-adevar, []O vorbire a fratelui Traian Dorz de la o adunare din anii 70Daca avem in lumea aceasta si mai ales in timpurile acestea o sarcina, o datorie, o raspundere mai mare inaintea lui Dumnezeu si inaintea misiunii pe care o avem de indeplinit, este tocmai aceasta: sa ne dam noi silintele, intr-adevar, tot mai mult sa realizam un tot mai inalt grad de sfintenie. Avem la indemana noastra Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu. Avem la indemana cel mai mare har dat noua pe pamant, dupa Cuvantul lui Dumnezeu: rugaciunea. Avem la indemana toate mijloacele acestea meditatia, rugaciunea, adanca cercetare si judecata de sine si tot ceea ce Domnul ne-a mai pus la indemana pentru cresterea si desavarsirea vietii noastre launtrice, pentru ca, prin intrebuintarea acestor mijloace, sa ajungem la sfintenia si la sfintirea vietii noastre launtrice.

Prin cercetarea de sine, pe care ar trebui s-o intrebuintam mai des in verificarea starii noastre in fata lui Dumnezeu, noi in fiecare zi putem sa stabilim gradul la care ne gasim fata de acest Cuvant al lui Dumnezeu. Nivelul pana la care ne-am ridicat in credinta fata de Dumnezeu. Toata reusita noastra inauntru si in afara depinde de silinta pe care ne-o dam sa ajungem sa realizam sfintirea in viata noastra. Pentru ca totdeauna cei in mijlocul carora marturisim Evanghelia vor fi cu un grad mai jos decat noi. Daca noi vom fi buni, ei vor fi abia bunisori. Daca noi vom fi bunisori numai, ei vor fi slabi. Daca noi vom fi slabi, ei vor fi rai. Aceasta este gradatia intre care e totdeauna slujitorul si cei carora le slujeste. Pastorul si cei pastoriti. Parintele si familia sa. i de-aceea, daca vrem mantuirea celor in mijlocul carora suntem pusi sa-L vestim pe Domnul si sa priveghem peste sufletele lor, noi insine trebuie sa ne dam, in primul rand, toate silintele sa ajungem mereu la un grad mai inalt, ca si pe ei sa-i putem trage spre un alt asa grad. De cele mai multe ori, daca fratii nostri din adunare sunt slabi, raspunderea si vina este a noastra, care nu ne dam silintele sa ajungem la un grad de sfintenie din care sa le putem si pretinde, si arata modelul unei trairi sfinte.

Daca tot tineretul e slab, vina cea mai mare este, de multe ori, a noastra. Noi nu le aratam o adanca viata de slujire, de sfintenie si de credinciosie, de la care ei nu numai sa aiba ce asculta, dar sa aiba si ce vedea. Pentru ca si oamenii mari, si copiii invata mai mult cu ochii decat cu urechile. Inteleg mai mult din ceea ce vad decat din ceea ce aud. Se uita mai mult la ceea ce aratam prin faptele noastre decat ceea ce vrem sa le demonstram prin cuvintele noastre.

Aceasta este cea mai mare trebuinta a noastra acum. Sunt vremuri asa cum sunt Cei credinciosi nu s-au uitat nici la vremuri, nici la vanturi. Cine se uita la vant nu seamana si cine se uita la nor nu secera. Pentru ca totdeauna vor fi vanturi si totdeauna au fost nori. Adevaratul semanator seamana la vremea lui, cu timp si fara timp, si cauta sa semene samanta buna si samanta rodnica, pentru ca sa fie binecuvantat. i vestitorul Domnului isi face rost nu numai de o samanta buna, ci mai ales de o mana sanatoasa si de o umblare puternica, pentru ca si ceea ce se vede la el, si ceea ce se aude la el sa fie de natura sa poata ajuta la cei care-l asculta si care privesc viata si roadele lui. Datoria noastra este deci, in orice vreme am trai, in orice conditii sociale am trai, de orice aspect si de orice natura ar fi incercarile prin care trecem, in toate acestea, sa ne dam toate silintele sa ajungem, in primul rand, noi insine la un nivel de viata duhovniceasca tot mai ridicat. Din acest nivel noi putem spune altora o indrumare vrednica de trait; pentru ca numai daca noi insine ne vom sfinti vor fi indemnati si ei sa se sfinteasca.

Totusi vremile pe care le traim sunt vremuri cu totul deosebite. Putem vedea in jurul nostru...