Domnul Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu intrupat. Marturisirea acestui adevar de credinta apare in Evanghelii inca din relatarile privind zamislirea Sa minunata, de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria. Iar Evanghelia de la Ioan inca in prolog (In 1, 1-18) afirma preexistenta din veci, ca Dumnezeu adevarat, a Logosului care Se face trup. []Domnul Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu intrupat. Marturisirea acestui adevar de credinta apare in Evanghelii inca din relatarile privind zamislirea Sa minunata, de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria. Iar Evanghelia de la Ioan inca in prolog (In 1, 1-18) afirma preexistenta din veci, ca Dumnezeu adevarat, a Logosului care Se face trup.

Insasi prima pagina a Noului Testament tine sa ne dea raspunsul adecvat privind identitatea divino-umana a lui Hristos. Primul capitol al Evangheliei de la Matei are doua parti. In prima parte, care cuprinde genealogia Mantuitorului (Mt 1, 1-17), ni se spune cine este Hristos ca om: El este fiul lui David (1, 1), prin dreptul Iosif, tatal sau adoptiv, care, putin mai jos si numai aici in intreg Noul Testament primeste si el acelasi titlu: Iosife, fiul lui David (Mt 1, 20). Fiul lui David este, in profetiile vechi testamentare, un important titlu mesianic. Sfantul Matei are insa constiinta ca acest titlu nu exprima indeajuns taina persoanei Mantuitorului. Notam ca, in Evanghelia de la Matei, acest titlu Ii este dat numai de cei din afara cercului ucenicilor, care, datorita minunilor savarsite, sunt siliti a recunoaste in El pe Mesia Cel profetit (Fiul lui David = Mesia). Acest titlu nu este folosit insa niciodata in Evanghelia de la Matei de Domnul Insusi sau de ucenicii Sai apropiati, de unde rezulta ca el nu exprima o perceptie intima a identitatii Mantuitorului. Iar in Mt 22, 41-46 Mantuitorul arata limpede ca Mesia este mai mult decat Fiul lui David , odata ce David insusi, in Duh, Il numeste pe El Domn (cf. Ps 109, 1).

Daca, in prima sa parte, acest capitol stabileste ca Iisus este Fiul lui David , in partea a doua (v. 18-25) acelasi capitol arata ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu . In doua randuri, in Evanghelia de la Matei, este redata marturisirea ucenicilor ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu (Mt 14, 32-33; 16, 16-17). Deosebit de important este mai ales al doilea text in care, dupa marturisirea lui Petru: Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu , Iisus il fericeste pentru aceasta marturisire si declara ca ea nu este rodul unei simple perceptii umane, ci o revelatie de la Tatal Meu Cel din ceruri (Mt 16, 17).

Relatia dintre titlul Fiul lui David (adevarat, dar inadecvat) si titlul Fiul lui Dumnezeu (revelat, deci deplin adecvat) este clar afirmata in ceea ce se numeste Evanghelia mateiana a copilariei (Mt, cap. 1 2). Iisus este, intr-adevar, Fiul lui David , asa cum arata genealogia Sa. Pana aici nu depasim orizontul Vechiului Testament, care stabileste ca Mesia va fi urmasul...