Inceperea Evangheliei lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Precum s-a scris in prooroci: Iata, Eu trimit pe ingerul Meu inaintea fetei Tale, care va gati calea Ta inaintea Ta. Glasul celui ce striga in pustie: Gatiti Calea Domnului, drepte faceti cararile Lui . Era Ioan botezand in pustie si propovaduind Botezul Pocaintei, intru iertarea pacatelor. i []Inceperea Evangheliei lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Precum s-a scris in prooroci: Iata, Eu trimit pe ingerul Meu inaintea fetei Tale, care va gati calea Ta inaintea Ta. Glasul celui ce striga in pustie: Gatiti Calea Domnului, drepte faceti cararile Lui . Era Ioan botezand in pustie si propovaduind Botezul Pocaintei, intru iertarea pacatelor. i mergeau la dansul tot tinutul Iudeii si toti cei din Ierusalim si se botezau de catre el in raul Iordan, marturisindu-si pacatele. i era Ioan imbracat in piei de camila si cu brau de curea imprejurul mijlocului sau si manca acride si miere salbatica. i propovaduia, zicand: Vine dupa mine Cel mai tare decat mine, Caruia nu sunt vrednic, plecandu-ma, sa-I dezleg cureaua incaltamintelor Lui. Eu v-am botezat pe voi cu apa, iar Acela va va boteza pe voi cu Duhul Sfant. (Mc 1, 1-8)Atunci a venit Iisus din Galileea la Iordan catre Ioan, ca sa fie botezat de catre el. Ioan il oprea pe El, zicand: Eu am trebuinta sa fiu botezat de Tine, si Tu vii la mine? i, raspunzand Iisus, a zis catre el: Lasa acum, ca asa este de cuviinta noua ca sa plinim toata dreptatea. Atunci L-a lasat pe El. i botezandu-Se, Iisus indata a iesit din apa; si, iata, s-au deschis Lui cerurile si a vazut pe Duhul lui Dumnezeu pogorandu-Se, ca un porumb, si venind peste Dansul; i, iata, glas din ceruri, zicand: Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit! (Matei 3, 13-17)Minunata a fost ivirea lui Ioan Botezatorul in lume! Un om a inceput o predica, o viata noua. Nimeni nu cunostea anume pe acest om si nu stia de unde vine. N-avea nici in imbracamintea, nici in infatisarea lui ceva atragator. Nu era nici mare invatat si totusi toti iudeii alergau la dansul si se botezau in raul Iordan. Ioan castiga sufletele cu vestea cea buna ca soseste un Mantuitor; castiga sufletele cu caldura si dragostea cu care Il vestea pe acest Mantuitor si chema pe oameni la pocainta, la o schimbare a vietii, la o viata noua. Ioan castiga suflete prin pilda vietii sale. Insasi viata lui era o predica de infranare si de viata pusa cu totul in slujba Domnului.

Predica si viata lui Ioan arata si azi calea spre Mantuitorul. Ioan e si azi glasul celui ce striga azi, mai tare ca oricand in pustia acestei vieti: Pocaiti-va de pacatele voastre, caci Mantuitorul si darul mantuirii au venit de mult. Ioan e si azi o predica de mustrare -azi, mai aspra ca oricand pentru cei care se imbuiba in mancaruri, in petreceri, in falii si betii.

Predica lui Ioan e si azi o pilda ca adevarul crestin trebuie spus fara crutare, asa cum l-a spus el fariseilor si lui Irod-imparatul,chiar cu pretul vietii.

Minunate au fost predica lui Ioan si botezul lui,dar totusi predica si botezul lui au fost numai o pregatire pentru Cel Ce a venit sa boteze cu Duh Sfant si cu foc . Acest botez s-a pogorat peste Iisus in raul Iordanului.

Prin darul botezului din raul Iordan, Mantuitorul a spalat pacatul stramosesc si a innoit omenirea prin apa si prin Duh. Acest dar al innoirii si al nasterii din nou a trecut apoi asupra fiecarui om. Prin darul Botezului, fiecare om se spala de pacatul stramosesc si se naste a doua oara pentru Imparatia lui Dumnezeu.

Mare taina este Sfantul Botez! Cand se boteaza pruncii,li se ung cu pecetea darului Duhului Sfant fruntea,gura, ochii, urechile,mainile, pieptul si picioarele.

Asta inseamna ca cel nascut din nou,prin Taina Botezului, trebuie sa-si puna in slujba Domnului si in ascultare de Domnul mintea, graiul, ochii, urechile, mainile, inima, picioarele, adica toata viata si purtarile lui. Ce bine ar fi sa fie asa! Dar cei mai multi oameni, dupa ce cresc mari, parasesc darul si puterea Duhului Sfant si slujesc pacatelor, de aceea nu se vad in viata lor roadele Duhului : iubirea, pacea, indelunga-rabdarea, bunatatea, credinta, blandetea, infranarea (Gal 5, 22), ci se vad roadele...