S-a intamplat in 7 aprilie 1931: S-a nascut actorul Amza Pellea, unul dintre cei mai indragiti actori romani, creatorul lui Nea Marin , personajul de sorginte populara ce i-a pus in evidenta disponibilitatile artistice pentru comedie (din filmografie: Osanda , Columna , Mihai Viteazul ) (m. 1983). Actor, profesor, fost director al Teatrului din Craiova (1973-1974), Amza Pellea (1931-1983) []The post S-a intamplat in 7 aprilie 1931 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 7 aprilie 1931 was first posted on aprilie 7, 2020 at 3:34 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 7 aprilie 1931: S-a nascut actorul Amza Pellea, unul dintre cei mai indragiti actori romani, creatorul lui Nea Marin , personajul de sorginte populara ce i-a pus in evidenta disponibilitatile artistice pentru comedie (din filmografie: Osanda , Columna , Mihai Viteazul ) (m. 1983). Actor, profesor, fost director al Teatrului din Craiova (1973-1974), Amza Pellea (1931-1983) face parte din promotia de aur a teatrului romanesc. Era popular, tonic, plin de umor spontan si de buna calitate. Te facea sa razi cu lacrimi. Constiincios, muncea pana la epuizare. Era prietenos si cald, ca o zi luminoasa de vara. Se bucura de succesele celorlalti, ca de o reusita a lui. Staruia ca la un spectacol sa multumeasca in totul, nu numai ce desavarsea el. La numele lui, n-a fost nevoie sa-i aleg localitatile. Am jucat prin toate satele, rupte de drumurile principale, pe coclauri. Cu mic cu mare, populatia asalta caminul cultural, de fiecare data neincapator, marturisea Gaby Michailescu, in cartea Cusca sufleorului. Insemnarile unui impresar. Intalnirea cu teatrul a fost pur intamplatoare. Lucra la uzina electrica din Craiova, cand a descoperit un afis care anunta ultima zi a probelor eliminatorii pentru examenul de la IATC, sectia cinematografie. S-a prezentat din curiozitate, ca sa se intereseze despre soarta unei prietene care daduse examen la sectia actorie. Membrii comisiei i-au pus intrebari, apoi i-au dat un exercitiu de actorie, si i-au cerut adresa. Cand l-au declarat admis la probele eliminatorii, l-au cautat pentru examenul final. Amza Pellea avea intentia de a urma regia, insa membrii comisiei l-a propus pentru sectia actorie, unde a avut doi straluciti profesori si mari pedagogi: Mihai Popescu si Alexandru Finti. Avea 21 de ani si era timid, dar Mihai Popescu a fost profesorul deschizator de drumuri pentru Amza Pellea, despre care va spune: Omul care m-a marcat pe viata a fost profesorul meu din Institut, Mihai Popescu. El mi-a facut la un moment dat urmatoarea teorie: Daca Dumnezeu, sau natura, sau in cine te crezi tu, ti-a dat posibilitatea sa faci o adunare de oameni sa te asculte, atat de concentrat incat sa uite pentru doua ore de ei insisi, esti obligat sa faci meseria asta, indiferent de sacrificiul pe care ti l-ar cere . A absolvit Institutul de Teatru in 1956, iar dupa absolvire a jucat la teatrul din Craiova. Tot acolo, in zona, si-a cunoscut viitoarea sotie, pe Domnica Mihaela. Au mers pe acelasi drum pana cand moartea i-a despartit. Impreuna au avut o fiica, pe Oana Pellea, marea actrita de azi. In 1959 se intoarce in Bucuresti si joaca in la Studioul Armatei (Teatrul I.

C. Nottara), iar din 1961, actorul Radu Beligan ii propune sa se angajeze la Teatrul de Comedie. A slujit arta Thaliei cu rabdare patimasa, perseverenta si munca. Mergea inainte, indiferent de cat de greu i-ar fi fost. Stralucitor cap de afis, imbogatea rolurile cu amprenta sa, demonstrand, de-a lungul timpului, ca poate juca orice, indiferent ca e rol de comedie sau drama, cu o superba degajare, evitand cliseul de comportament. Ataca personajul de pe toate flancurile, tinand cont de toate detaliile pentru: gest, mers, tinuta, vorba, privire; asa cum a procedat si pentru spectacolele: Prietena mea Pix , Ultima generatie , Galcevile din Chiogia , Ani de pribegie , Umbra , eful sectorului suflete , Interesul general , Croitorii cei mari din Valahia , Nic-Nic , Procesul , A treia teapa . Desigur, repertoriul de roluri interpretate este mult mai mare. i asa cum spunea, pentru el era foarte importanta comunicarea: Traim o viata si nu ni se intampla sa avem...