Era sarbatoarea marelui praznic al Pastilor Iudeilor. Iisus avea doisprezece ani, cand pentru prima data, cu El, parintii pregateau o calatorie la Ierusalim. Maica Sfanta si Iubitoare, pe deasupra tuturor, pregatea si merindea necesara, iar Pruncul Iisus se alatura altor copii de varsta Lui, de unde se vede faptul ca, la intoarcere, parintii n-au bagat []Era sarbatoarea marelui praznic al Pastilor Iudeilor. Iisus avea doisprezece ani, cand pentru prima data, cu El, parintii pregateau o calatorie la Ierusalim. Maica Sfanta si Iubitoare, pe deasupra tuturor, pregatea si merindea necesara, iar Pruncul Iisus se alatura altor copii de varsta Lui, de unde se vede faptul ca, la intoarcere, parintii n-au bagat de seama ca Iisus a ramas in Templu, si, crezand ca este cu prieteniei lor de calatorie, au mers cale de o zi, cautandu-L printre rudele si cunoscutii lor. Dar unde era Iisus? Mama plange ingrijorata si inspaimantata, intrebandu-se: Unde-o fi Odorul Mamei? Iar tatal se acuza pe sine pentru prea putina grija. Dar unde era Iisus?Dupa trei zile de cautare, printre lacrimi si suspine, Il zaresc in Templu, ocupand locul din mijlocul invatatorilor Legii, uimindu-i cu priceperea, intelepciunea, intrebarile si raspunsurile Lui. Parintii raman inmarmuriti. De unde avea Baiatul Iisus, la varsta atat de frageda, invatatura si intelepciunea care sa-i uimeasca pe cei mai invatati invatatori ai Legii?Domnul Iisus Hristos, inca din cea mai frageda copilarie, era constient de Dumnezeirea Sa si de misiunea Sa mantuitoare. Ar fi putut sa porneasca atunci la drum, dar nu-i sosise inca ceasul.

Mama Lui, plina de uimire si de bucuria regasirii, cu blandete in priviri si-n glas, fara sa-L dojeneasca, I-a zis: Fiule, pentru ce Te-ai purtat asa cu noi? Iata ca tatal Tau si eu, Mama Ta, Te-am cautat cu ingrijorare .

Era Iosif Tatal lui Iisus? Era Iosif cu adevarat sotul Mariei? Domnul Iisus Cuvantul era Ideea Tatalui. S-a nascut din Tatal mai inainte de toti vecii, cum rostim in Credeu: Intru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Nascut, Carele din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, Nascut, iar nu facut, cel ce este de o fiinta cu Tatal prin Carele toate s-au facut Atunci, Mama de ce ii zice: eu si tatal Tau ? S-a nascut a doua oara din Iosif? Intrebarea se pare de prisos, caci cine nu cunoaste profetiile privitoare la Nasterea Sa din Duhul Sfant si cele vestite de ingerul Domnului? Cine nu stie ca S-a pogorat din ceruri, de la Duhul Sfant, si din Fecioara Maria si S-a facut Om? Cine nu stie ca Domnul Iisus a intrunit in Sine cele doua firi: Dumnezeiasca si Omeneasca prin Duhul Sfant?Deci Iosif vine ca tata adoptiv, aparator si ocrotitor pana la...