Dumnezeu are doua locuinte: una in cer si pretutindeni, iar a doua in inima omului. Pe temeiul celei de a doua se cladeste Imparatia Cerurilor. Satana, care-L imita pe Dumnezeu, are si el tot doua locuinte; una in iad, si a doua in inima omului. Pe temeiul celei de a doua se cladeste imparatia iadului, []Dumnezeu are doua locuinte: una in cer si pretutindeni, iar a doua in inima omului. Pe temeiul celei de a doua se cladeste Imparatia Cerurilor.

Satana, care-L imita pe Dumnezeu, are si el tot doua locuinte; una in iad, si a doua in inima omului. Pe temeiul celei de a doua se cladeste imparatia iadului, unde vesnic va fi plansul si scrasnirea dintilor.

La cucerirea inimilor, satana foloseste minciuna, iar Dumnezeu Adevarul. i omul este liber sa aleaga: Calea Vietii, sau calea mortii si osandei vesnice. Sa slujeasca lui Dumnezeu, ori diavolilor si ingerilor lui. Dar nu va fi liber sa aleaga locul unde va petrece vesnicia. Alegerea o face acum si din slujire se vede deslusit unde va fi in vesnicii.

Intr-un compartiment, in tren, un om, avand o vioara in mana, se straduia sa scoata ceva sunete placute, dar vioara nu i se supunea. Calatorii isi astupau urechile, cerandu-i sa nu mai cante. Un alt calator ii ceru voie sa incerce si el. i a cantat ceva ca venit din alta lume: placut si odihnitor din aceeasi vioara. Dar de data aceasta vioara se afla in mainile unui cantaret devotat si cunoscator.

O femeie avea o vaca de la care vindea lapte tocmit cu luna. Laptele era slab, pentru ca femeia lacoma il sporea cu apa. Pana cand, intr-o zi, Evanghelia si darul ei din adunarea Oastei Domnului a schimbat-o pe deplin. Femeile abonate, vazand ca laptele este imbunatatit radical, a intrebat-o pe femeie daca a schimbat vaca, caci laptele este mult mai bun. La aceasta femeia cu laptele a raspuns ca ea s-a schimbat, nu vaca. i le spunea mereu cum Domnul Iisus S-a milostivit si i-a schimbat inima prin harul Sau minunat.

Nasterea din nou in Hristos-Domnul este viata crestinis-mului. Cine nu traieste in Hristos, ca Hristos, pentru Hristos, din timpul acestei vieti, nu va mosteni Imparatia Slavei. Pe drept cuvant, El le va zice: Departati-va de la Mine, caci nu va cunosc . Iisus i-a zis: Adevarat, adevarat iti spun ca, daca un om nu se naste din nou, nu poate vedea Imparatia lui Dumnezeu (In 3, 5). Caci in Hristos-Iisus nici taierea imprejur, nici netaierea imprejur nu sunt nimic, ci a fi o faptura noua (Gal 6, 15). El ne-a innoit prin spalarea nasterii din nou si prin innoirea facuta de Duhul Sfant (Tit 3, 5). Ati fost nascuti dintr-o samanta care nu poate putrezi (I Pt 1, 23).

Nasterea din nou este a doua creatiune, caci din ceea ce nu eram am fost adusi la ceea ce suntem. Ceea ce eram mai dinainte am murit, adica omul cel vechi, si ceea ce am devenit nu eram mai dinainte (Sf. Ioan Gura de Aur).

Viata este nasterea cea de Sus, din Dumnezeu; fara aceasta sufletul este cu neputinta sa traiasca (Sf. Macarie cel Mare).

Reinnoirea chipului lui Dumnezeu in om se infaptuieste mai intai prin scoaterea lui din pacat, si al doilea, sadind ceva nou in suflet (Fer. Augustin).

Cei nascuti din Duhul se cunosc dupa roadele Duhului, caci cel nascut din cineva este asemenea celui care l-a nascut. Cel nascut din Duhul este duh (cf. In 3, 6) (Sf Maxim Marturisitorul).

Nasterea voastra a avut loc o data cu moartea voastra (Sf. Chiril al Ierusalimului).

Asadar,...