De seama lucru este sa traiesti in ascultare, sa ai un mai mare si sa nu atarni de tine insuti. Esti mai bine aparat ascultand decat poruncind. Nu este bine sa asculti numai de nevoie ci si din dragoste pentru Dumnezeu. Nu te increde asadar prea mult in parerea ta, ci aseaza-te de buna voie []De seama lucru este sa traiesti in ascultare, sa ai un mai mare si sa nu atarni de tine insuti. Esti mai bine aparat ascultand decat poruncind. Nu este bine sa asculti numai de nevoie ci si din dragoste pentru Dumnezeu. Nu te increde asadar prea mult in parerea ta, ci aseaza-te de buna voie ascultarii de a altora. Chiar daca parerea ta este dreapta, daca din dragostea pentru Dumnezeu o parasesti ca sa urmezi pe a altuia, mult folos vei trage din aceasta. De te-ar trimite sa furi, nu te indoi ca ar fi porunca gresita. Tu iei plata ascultarii. Iar cine te-a trimis il va socoti Dumnezeu.

Adesea am auzit spunandu-se ca este mai bine sa asculti si sa primesti un sfat decat sa-l dai. Se poate de asemenea intampla ca parerea fiecaruia sa fie buna, dar nevoind sa primesti parerea celorlalti cand imprejurarile sau ratiunea cer aceasta, dai dovada de trufie si de incapatanare.

Hristos S-a facut ascultator pana la moarte si inca moarte pe cruce. Nici o ordine din lume si nici o viata decat prin ascultare! Ea este legatura intre oameni si Dumnezeu. Amin.din CARAREA IMPARATIEI de Parintele Arsenie Boca