Trebuie sa capeti deprinderea de a te frange pe tine insuti in multe lucruri, dacavrei sa pastrezi pacea si buna intelegere cu altii. Nu-i putin lucru sa traiesti intr-o manastire sau intr-o alta viata de obste. Sa nu dai niciodata prilej de plangere impotriva-ti si sa fi credincios cu statornicie in acestea pana la moarte. []Trebuie sa capeti deprinderea de a te frange pe tine insuti in multe lucruri, dacavrei sa pastrezi pacea si buna intelegere cu altii. Nu-i putin lucru sa traiesti intr-o manastire sau intr-o alta viata de obste. Sa nu dai niciodata prilej de plangere impotriva-ti si sa fi credincios cu statornicie in acestea pana la moarte.

Haina si tunsoarea insemneaza putin. Schimbarea obiceiurilor si desavarsita ucidere a patimilor face pe adevaratul calugar. Cel ce cauta altceva decat pe Dumnezeu si manastirea sufletului, nu va gasi acolo decat suparari si suferinte.

Ai venit aici ca sa slujesti, nu ca sa poruncesti. Afla ca ai fost chemat sa suferi si sa te trudesti, iar nu ca sa flecaresti intr-o desarta trandavie. Ajuta-mi, Doamne, in sfintele mele hotarari si in slujba mea; da-mi a incepe bine acum, caci ceea ce am inceput acum nimica este. Caci omul isi pune in gand, dar Dumnezeu hotaraste, iar nu omul este acela care isi alege calea sa.

Nu sta niciodata cu totul fara nici o treaba; citeste, scrie, te roaga, mediteaza, sau lucreaza ceva folositor pentru obstea fratilor.

Indeletnicirile care nu sunt savarsite laolalta cu ceilalti nu trebuie lasate sa fie vazute in afara, caci e mai bine sa fie savarsite in taina cele care sunt numai ale fiecaruia in parte. Pazeste-te totusi sa nu fi nepasator pentru indeletnicirile cele savarsite laolaltasi prea grabit pentru cele numai ale tale. Dar, dupa ce ai indeplinit cu credintasi in totul indatoririle ce ti-au fost puse inainte, daca-ti mai prisoseste vreme, daruieste-ti si tie insuti, dupa cum te va povatui evlavia ta.

Citeste mai degraba ceea ce atinge inima decat ceea ce...