Zis-a Domnul: Cand va veni Fiul Omului intru slava Sa si toti ingerii cu Dansul, atunci va sedea pe scaunul slavei Sale. i se vor aduna inaintea Lui toate limbile si-i va desparti pe dansii unul de altul precum desparte pastorul oile de iezi. i va pune oile de-a dreapta Sa, iar iezii de-a stanga. []Zis-a Domnul: Cand va veni Fiul Omului intru slava Sa si toti ingerii cu Dansul, atunci va sedea pe scaunul slavei Sale. i se vor aduna inaintea Lui toate limbile si-i va desparti pe dansii unul de altul precum desparte pastorul oile de iezi. i va pune oile de-a dreapta Sa, iar iezii de-a stanga. Atunci va zice Imparatul celor de-a dreapta Lui: Veniti, binecuvantatii Parintelui Meu, mosteniti imparatia care este gatita voua de la intemeierea lumii. Ca am flamanzit si Mi-ati dat de am mancat, am insetat si Mi-ati dat de am baut, strain am fost si M-ati primit. Gol si M-ati imbracat, bolnav am fost si M-ati cercetat, in temnita am fost si ati venit la Mine . Atunci vor raspunde Lui dreptii, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand si Te-am hranit? Sau insetat si i-am dat de ai baut? Sau cand Te-am vazut strain si Te-am primit? Sau gol si Te-am imbracat? Sau cand Te-am vazut bolnav sau in temnita si am venit la Tine? . i raspunzand Imparatul, va zice lor: Amin zic voua: Intrucat ati facut unuia dintre acesti frati ai Mei prea mici, Mie ati facut . Atunci va zice si celor de-a stanga Lui: Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic care este gatit diavolului si ingerilor lui. Ca am flamanzit si nu Mi-ati dat sa mananc, am insetat st nu Mi-ati dat sa beau. Strain am fost si nu M-ati imbracat, bolnav si in temnita si nu M-ati cercetat pe Mine . Atunci vor raspunde si ei, zicand: Doamne, cand Te-am vazut fla mand sau insetat, sau strain, sau gol, sau bolnav, sau in temnita si n-am slujit ie? . Atunci va raspunde lor, zicand: Amin graiesc voua: Intrucat n-ati facut unuia dintre acesti prea mici, nici Mie n-ati facut . i vor merge acestia in munca vesnica, iar dreptii in viata vesnica (Mt 25, 31-46).

O, ce miscare va fi in ziua cea mare a Judecatii, cand milioane si milioane de suflete vor sta de fata inaintea Drep tului Judecator! i o, ce cutre mur sufletesc va fi in ziua aceea cand se vor deschide cartile, adica inimile oamenilor, si se va vedea in ele ca intr-o oglinda si cele bune, si cele rele. Atunci numai vor cunoaste si vor simti toti oamenii cat de mult L-au vatamat pe Dumne zeu cu pacatele lor. O groaza cumplita ii va cuprinde pe pa catosi simtind ca trebuie sa se infatiseze inaintea Dreptului Ju decator. Apasati de aceasta groaza si mustrare, pacatosii vor zice: Muntilor si pietrelor, cadeti peste noi si ne acope riti de Fata si mania Aceluia ce sade pe scaun (Apoc 8, 10).

Dar in aceasta fierbere si miscare sufleteasca, deodata se va face tacere de mormant. Un inger va suna din trambita si va striga numele tau, citito rule, si tu va trebui sa stai de judecata. De ai trait o viata de pacate si faradelegi, atunci ziua Judecatii va fi pentru tine ziua cea mare a maniei lui Dumnezeu (Apoc 6, 17). Dumnezeu Tatal, Judecatorul cel mare, Se va ridica si va zice: Eu sunt Dumnezeu, Care ti-am dat toate darurile sufle testi si trupesti, dar tu cu pa catele tale ai batjocorit mila Mea si darurile Mele si te-ai inchinat altor dumnezei. Eu sunt Dumnezeu, Care L-am jert fit pe Fiul Meu cel scump pen tru tine si pacatele tale, dar tu n-ai primit aceasta jertfa. Am omorat pe Fiul Meu pen tru pacatele tale, dar tu n-ai primit aceasta jertfa de man tuire si acum Fiul Meu...