Jos pe crucea rasturnatadintr-un sat,am vazut un Om odatastand cu fata-n maini lasatasi cu fruntea-nsangeratasi plangea de jalea toataapasat. M-am oprit atunci din calelanga El,curgeau lacrimile valeprintre degete, in poale,sfasiat, zdrobit de jale,calator oprit in cale,singurel. Cand I-am zis sa nu mai planga,sta duios. i-a pus fruntea-n mana stangasi din gene-a prins sa strangasa opreasca si []Jos pe crucea rasturnatadintr-un sat,am vazut un Om odatastand cu fata-n maini lasatasi cu fruntea-nsangeratasi plangea de jalea toataapasat.

M-am oprit atunci din calelanga El,curgeau lacrimile valeprintre degete, in poale,sfasiat, zdrobit de jale,calator oprit in cale,singurel.

Cand I-am zis sa nu mai planga,sta duios. i-a pus fruntea-n mana stangasi din gene-a prins sa strangasa opreasca si sa stangalacrima-I prelinsa langacruce jos.

Fata-I era alba toata ca de crini,dar albeata ei curatasangele-o brazdase toata,caci pe fruntea-nsangeratao cununa era, roata,numai spini.

Iar in palme si-n picioare,rani de cui.

O, si-atunci, plin de mirare,mi-am adus aminte Caree Strainul din carare.

Cand ma-ntorc, o, Doamne Mare,nu-L vazui.

Dar de-atunci, cand trec prin sateori prin lunci,si vad cruci zacand uitate,mie-mi pare ca pe toatesta Iisus plangand in coatemulta lumii rautateca atunci.

TRAIAN DORZ din Cantarile Dintai , editia a II-aEditura Oastea Domnului, Sibiu, 2014