Iisus era in Betania, unde era Lazar cel inviat din morti. i I S-a facut Lui cina acolo. Deci Maria, luand o litra cu mir de nard curat, de mare pret, a uns picioarele lui Iisus si le-a sters cu parul capului ei, iar casa s-a umplut de mirosul mirului. Iar Iuda Iscarioteanul, unul dintre []Iisus era in Betania, unde era Lazar cel inviat din morti. i I S-a facut Lui cina acolo.

Deci Maria, luand o litra cu mir de nard curat, de mare pret, a uns picioarele lui Iisus si le-a sters cu parul capului ei, iar casa s-a umplut de mirosul mirului. Iar Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii Lui, care avea sa-L vanda, a zis: Pentru ce nu s-a vandut mirul acesta cu trei sute de dinari si sa-i fi dat saracilor? Dar el a zis aceasta nu pentru ca ii era grija de saraci, ci pentru ca era fur si, avand punga, lua din ce se punea in ea (In. 12, 3-8).

Iuda este pus aici in fata noastra ca o pilda de betesug sufletesc. Iuda era bolnav de lacomia iubirii de argint.

Mantuitorul si cei doisprezece apostoli traiau in comun. Iuda era insarcinat cu cumparaturile de lipsa. El era casierul si financiarul acestei societati. Dar Iuda n-a bagat de seama. Slujba aceasta i-a slabit ravna apos toliei. A strecurat in el incetul cu incetul ispita si otrava lacomiei de bani. i pe urma, otrava l-a biruit.

O, cum n-am eu cuvinte destule catre toti cati aveti de lucru, fie cu bani publici, fie cu negustorii si cu alte afaceri si griji, caci o mare ispita va pandeste Va pandeste betesugul iubirii de argint. i ce nu face acest betesug? Il pune pe om sa fure, sa faca fraude, sa traga pe oameni, sa insele, sa minta si alte multe pacate, precum foarte bine zice Apostolul Pavel ca radacina tuturor relelor este iubirea de argint (I Tim. 6, 10).

Ispita iubirii de argint si a afacerilor ii face pe oameni sa n-aiba nici vreme, nici placere pentru cele sufletesti.

Betesugul iubirii de argint il facuse si pe Iuda fur si talhar. Il...