Sfantul Maxim Grecul Du-te, poporul meu, intra in camarile tale si inchide usa dupa tine; ascunde-te putine clipe, pana cand mania va fi trecut! (Isaia 26, 20) Dumnezeiasca cugetare a Proorocului Isaia: Du-te, poporul meu, intra in camarile tale si inchide usa dupa tine; ascunde-te putine clipe, pana cand mania va fi trecut!, atat cat []Sfantul Maxim Grecul Du-te, poporul meu, intra in camarile tale si inchide usa dupa tine; ascunde-te putine clipe, pana cand mania va fi trecut! (Isaia 26, 20) Dumnezeiasca cugetare a Proorocului Isaia: Du-te, poporul meu, intra in camarile tale si inchide usa dupa tine; ascunde-te putine clipe, pana cand mania va fi trecut!, atat cat pot eu intelege, are urmatorul sens. De vreme ce putin mai sus Proorocul s-a rugat, zicand: Doamne, revarsa pacea peste noi, caci toate lucrurile noastre, pentru noi le-ai facut! Doamne, Dumnezeul nostru, am avut peste noi si alti stapani afara de Tine, dar noi ne vom aduce aminte numai de numele Tau!, adica, dupa acele necazuri si pedepse pe care noi, pentru pacatele noastre, le-am indurat din partea Ta, a nemitarnicului si infricosatorului Judecator si ne este frica, pentru ca si cetatea Ta cea sfanta Ierusalimul ai nimicit-o deja si renumitul templu, Sionul cel dumnezeiesc, l-ai daramat si pe imparatii nostri si pe preoti si pe poporul tau i-ai lasat in robie in tinut indepartat si necurat, acum Te rugam, milostive Doamne: milostiveste-Te asupra noastra, priveste-ne cu ochi milostiv si daruieste-ne liniste, intorcandune din robia indelungata a babilonienilor si salasluieste-ne in pamantul Tau, pe care l-ai fagaduit parintilor nostri: lui Avraam, Isaac si Iacov, iubitilor Tai.

Cu astfel de rugaciuni si altele asemenea lor fiind induplecat, multmilostivul Dumnezeu le raspunde si le porunceste cu mila, zicand: du-te, poporul meu, adica randuieste-ti viata ta in asa fel incat sa umbli in pazirea si implinirea tuturor poruncilor Mele. Prin cuvantul du-te El numeste aici nu miscarea si nici stramutarea cu picioarele din loc in loc, ci inaltarea si izbanda din virtute in virtute mai mare. i acest lucru ne invata Insusi Domnul cand le spune iudeilor: umblati cat aveti Lumina (Ioan 12, 35), poruncindu-le nu stramutarea din loc in loc, ci izbanda in virtuti, in sfintele Lui porunci, asa cum si Psalmistul spune despre Sfintii Mucenici: Mergand mergeau si plangeau, aruncand semintele lor (Ps. 125, 6), ceea ce inseamna ca, pazind credinta si iubirea lui Hristos, ei au indurat cu bucurie toate chinurile si necazurile. Dar, pentru ca in aceasta umblare noi avem nevoie de mare atentie si paza de sine, adauga, zicand: intra in camarile tale si inchide usa dupa tine; ascunde-te putine clipe, pana cand mania va fi trecut!, adica, cu tot cugetul tau si cu toate gandurile pazeste-ti mintea ta intreaga in lucrarea tainica a inimii tale si nu o lasa sa rataceasca pe drumuri incoace si incolo, ci inchide pentru ea usile tale, adica pazeste-ti cu sarguinta cele cinci simturi, prin care intra moartea cea tainica si il omoara pe omul launtric. Ascunde-te putine clipe, pana cand mania va fi trecut!, adica gaseste-ti linistea fata de grijile desarte, nefolositoare si de prisos ale acestei lumi desarte, de care esti legat si neincetat te agiti, iar pe Mine, Care iti poruncesc: intelege ca Eu sunt Dumnezeu, nu Ma asculti deloc si toate gandurile tale, toata ravna si dorinta sunt indreptate spre castigurile pamantesti si vremelnice si spre bogatia cea pierzatoare.

Iar daca iti doresti sincer sa te desfeti cu bunatatile Mele, pe care Eu le-am pregatit celor ce Ma iubesc, sa umbli totdeauna in poruncile Mele cu cuget drept si desavarsit si cu dorinta sincera, indepartandu-te de toate grijile si framantarile desarte, lumesti. Ascunde-te putine clipe (v. 20),...