29 februarie Sfantul Ioan Casian. Ioan Casian (Ioannis Cassianus sau Kassianos, n. circa 360, Dobrogea d. 435, Marsilia) a fost unul dintre reprezentantii cei mai de seama ai literaturii si monahismului crestin din sec. IV si V, fiind cinstit ca sfant parinte al bisericii crestine, atat ortodoxa cat si catolica. Conform scrierilor teologice, []The post 29 februarie Sfantul Ioan Casian appeared first on Jurnal Spiritual.29 februarie Sfantul Ioan Casian. Ioan Casian (Ioannis Cassianus sau Kassianos, n. circa 360, Dobrogea d. 435, Marsilia) a fost unul dintre reprezentantii cei mai de seama ai literaturii si monahismului crestin din sec. IV si V, fiind cinstit ca sfant parinte al bisericii crestine, atat ortodoxa cat si catolica. Conform scrierilor teologice, sfantul Ioan Casian a fost prieten bun cu doi mari sfinti ai Bisericii Ioan Gura de Aur si Papa Leon cel Mare, la cererea caruia a scris Despre intruparea Domnului , un tratat de condamnare a ereziei nestoriene. Ioan Casian s-a nascut in jurul anului 360, intr-o familie din Dobrogea (pe acea vreme Scythia minor), probabil intr-una dintre cetatile greco-romane de pe coasta: Argamum, Histria, Tomis sau Kallatis unde crestinismul era bine implantat, unde se vorbeau limbile latina si greaca si unde inscriptii si sarcofage mentioneaza numele de familie Kassianos/Cassianus. A invatat sa scrie si sa citeasca in limba latina si in limba greaca. Impreuna cu sora sa si cu prietenul sau Gherman (Germanus sau Ghermanos), cu care impartasea credinta crestina, Casian intra in randul sfintilor bisericii din regiune, precum Teotim si Bretanion, episcopi ai Tomisului, sau Dionisie exiguul (cel Mic) sau cel Smerit, intemeietorul Calendarului Universal Crestin. In jurul anilor 378-380, pe la 20 de ani, doritor sa cunoasca locurile sfinte, pleaca cu sora sa si cu Gherman la Bethleem, unde sora sa devine calugarita, ramanand acolo. Casian si Gherman raman in jur de 5 ani la Ierusalim apoi merg in Anatolia unde cunosc comunitatile monahale infiintate de Sfantul Vasile cel Mare si Sfantul Ioan Gura de Aur.
In jurul anului 385 iau drumul Nilului, pe urmele vestitilor pustnici Antonie si Pahomie, cunoscand viata monahala a cenobitilor si anahoretilor din desertul egiptean.
Dupa sapte ani, se intorc la Bethleem. Aici, cei doi timp de mai multi ani, consemneaza un adevarat tezaur scripturar relatand experienta pustnicilor Egiptului. Tot aici se pare ca au descoperit si experienta rugaciunii perpetue pe care o vor raspandi ulterior prin calatoriile lor.
In jurul anului 399 se...