(Fapte 16, 16-34) Poate parea obraznic ceea ce scriu, dar este adevarat. Cam asa, cum ne descriu cuvintele pline de har ale autorului Faptelor Apostolilor, arata ziua de lucru a unui Apostol. O intalnire cu o slujnica cu duh pitonicesc o ghicitoare, daca vreti ne pune dinaintea unui tablou al lumii pagane in [](Fapte 16, 16-34) Poate parea obraznic ceea ce scriu, dar este adevarat. Cam asa, cum ne descriu cuvintele pline de har ale autorului Faptelor Apostolilor, arata ziua de lucru a unui Apostol. O intalnire cu o slujnica cu duh pitonicesc o ghicitoare, daca vreti ne pune dinaintea unui tablou al lumii pagane in care propovaduiau Parintii si Apostolii Bisericii noastre. O femeie era exploatata in slabiciunea conlucrarii ei cu diavolul ne va vadi aceasta tocmai actiunea de rugaciune si dezlegare a Apostolului Pavel de catre stapanii ei. Duhul strain lumii spirituale, de unde definirea lui ca pitonicesc (tarator pe pamant), amintind de sarpele cel ispititor si urator a toata virtutea ce te apropie de Dumnezeu, marturiseste. Nu e singurul drac marturisitor. Evanghelia are in ea multe astfel de reactii. Pare ca diavolii cauta sa se puna bine cu Hristos Dumnezeu. Ca si acum, cu Pavel, care se vadeste si prin rezistenta la marturisirea-linguseala, omul lui Hristos Dumnezeu. Interesant este ca duhul acesta adauga si o descriere de context a misiunii apostolice: Acesti oameni sunt robi ai Dumnezeului celui Preainalt, care va vestesc voua calea mantuirii (Fapte 16, 17). Va vestesc voua calea mantuirii. Nimic din ce spune nu e lipsit de adevar, dar Apostolul nu vrea sa pecetluiasca, prin binecuvantarea sa, celelalte aspecte ce le va fi propovaduit femeia in cetate. Nu vrea sa acorde o certificare apostolica duhului iadului, care vine din adanc si propune ca alternativa raiului adancul. Diavolul pare expert. Citeaza bine. Aviz celor care ascund erezii pe dupa citate. Nu citarea unor adevaruri este cheia crestinismului, ci trairea lor.

Iritarea stapanilor, care pierd o sursa de castig, imi aduce aminte de comportamentul multora de azi, din sustinatorii vrajitoriilor, media ori publice, care cultiva tot soiul de duhuri ca sa le iasa banii. Cand economicul primeaza dinaintea adevarului fenomenul se transforma in propaganda, avand drept motor manipularea. Diferenta intre propovaduire si manipulare se vadeste in versetele acestui capitol din Fapte. La versetele anterioare lecturii noastre, v. 12- 15, ni se arata modul decent si luminos in care Pavel propovaduieste femeilor. Dintre ele, Lidia, vanzatoare de purpura, din Tiatira o femeie bogata, deci, dar si tematoare de Dumnezeu asculta, i se deschide inima si ia aminte la cuvintele Apostolului. Se boteaza ea si casa ei si gazduieste, onorata, propovaduitorii Evangheliei. O data botezata, asadar, prefera sa imparta darurile bogatiei sale celor bogati in Duh. In opozitie cu aceasta imagine, echipa pitoniceasca . Alt canal de acumulare de venit. Un soi de opozitie economica, prin specularea sufletelor slabe.

Pavel este atat de deranjat de insistenta slujitoarei cu duh fals-vestitor incat se manie (Fapte 16, 18), dar mania sa se transforma in dezlegare: In numele lui Iisus Hristos, iti poruncesc sa iesi din ea! . Nici urma, in cuvinte, de manie. Cat de mult se inscrie textul acesta in contextul Evangheliei ce urmeaza a fi citita, Evanghelia cu Vindecarea orbului din nastere (Ioan 9, 1-38). Cat de asemanatoare cu ancheta fariseilor si a carturarilor impotriva parintilor celui vindecat va fi ancheta dregatorilor din Filipi care duc pe Pavel si Sila in temnita. Dupa ce ii pedepsesc cu o pedeapsa ce nu se putea aplica cetatenilor romani. Cat de corupti sunt dregatorii Imperiului se vede din lectura altor texte din vremea aceea. Probabil ca ei insisi erau nervosi. Fara un duh pitonicesc care sa atraga oamenii, cetatea isi pierdea din putere, din vad. Ingaduitorii cu oamenii duhului necurat sunt neingaduitori cu oamenii duhului lui Dumnezeu. Mici dictatori locali impart o dreptate falsa. Asemeni duhului ce-i ademenise. Argumentul filipenilor, mandri macedoneni altfel, seamana cu argumentul iudeilor la Rastignirea Domnului. Ierusalimitenii fac apel la credinta lor in Cezar. O minciuna care deseori a fost vadita de istorie. Asa si aici. Filipenii sunt mandri de cetatenia lor romana. Uitand insa sa faca ancheta, pedepsind abuziv, judecatorii lovesc in alti cetateni romani. Multimea insa pusese suficient de...