Cum anume? Cred ca stiti deja: curatiti-va constiinta, inviorati-va credinta si dragostea catre Domnul, innoiti fagaduinta indreptarii in toate privintele si apropiati-va cu frica evlavioasa, dar si cu indraznire plina de nadejde, incredintandu-va in mainile Domnului, Care doreste mantuirea. Facand aceasta, sa-l contemplati cu mintea pe Domnul Insusi cum impartaseste fiindca El este []Cum anume? Cred ca stiti deja: curatiti-va constiinta, inviorati-va credinta si dragostea catre Domnul, innoiti fagaduinta indreptarii in toate privintele si apropiati-va cu frica evlavioasa, dar si cu indraznire plina de nadejde, incredintandu-va in mainile Domnului, Care doreste mantuirea.

Facand aceasta, sa-l contemplati cu mintea pe Domnul Insusi cum impartaseste fiindca El este Cel ce impartaseste, iar miinile preotului sunt doar unealta.

Sa nu va treaca prin cap sa va tulburati pentru ca va trebui sa aveti alt duhovnic. Sa credeti cu tarie ca Domnul va primi spovedania si va dezlega pacatele spovedite, prin urechile si gura parintelui duhovnicesc. Iar Domnul Unul este.

Prin urmare, faptul ca veti avea doi duhovnici nu aduce nici o stirbire Tainei Spovedaniei atata doar ca trebuie neaparat sa destainuiti tot ce va sta, mai mult sau mai putin, ca o povara pe suflet, fara sa tainuiti si fara sa va lasati oprita de la aceasta de rusine, caci va descoperiti pacatele inaintea Celui care stie totul de multa vreme.

Bine face preotul acela ca indeamna la deasa impartasanie.

Deasa spovedanie si impartasire este un mijloc cum nu se poate mai puternic de educare in viata duhovniceasca. Asa sa va binecuvanteze Domnul si sa va ajute.

Sfantul Teofan Zavoratul Despre felurite probleme de credinta si viata