Tortul Padurea Neagra cu visine si ciocolata este un tort care merita tot timpul. Combinatia de gusturi este deosebita, acest tort delicios este si aspectuos, potrivit pentru orice ocazie festiva.

Nu-i o reteta tocmai usoara si e destul de costisitoare, dar va asigur ca e dementiala si merita facuta pentru ocazii cu adevarat speciale...prietenii nostri si familia au fost de-a dreptul inebuniti dupa el si multi dintre ei l-au declarat cel mai bun tort pe care l-au mancat vreodata in viata lor...si credeti-ma, de-a lungul timpului au degustat cam toate torturile ce care le-am facut pana acum .

Din ingredientele prezentate Heston a pregatit 3 mini-torturi, eu am facut un tort mare, folosind o tava de 26 cm diametru. Asa cum recomanda si Heston, e bine ca acest tort sa se faca pe etape si nu tot deodata, de exemplu blaturile sa le faceti cu o zi inainte de creme, ca sa economisiti timp.

Pentru blatul madeleine se topeste untul si se lasa sa se racesca. Oul se bate bine cu mierea pana se albeste, apoi se adauga zaharul, faina amestecata cu praful de copt, sarea, iar la sfarsit untul si laptele. Compozitia se toarna in tava tapetata cu harie de copt si se coace la 180 gr. timp de 20 minute sau pana se aureste deasupra.

Pentru blatul de ciocolata galbenusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar timp de 5 minute, pana se albesc, apoi se incorporeaza cacaua si ciocolata topita in prealabil si se lasa deoparte. Albusurile se bat cu restul de zahar, apoi se incorporeaza usor, cu o paleta, la compozitia de ciocolata. Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace la 180 gr 20-25 minute, se probeaza cu testul scobitoarei. Cand e gata, blatul se scoate pe un gratar sa se raceasca si cand e rece se taie suprafata zgrunturoasa de deasupra.

Pentru jeleul de visine, se macina visinele pasta fina care apoi se strecoara printr-o sita si se pastreaza doar sucul rezultat, care se amesteca cu zaharul si se da pe foc pana fierbe, apoi se lasa sa se racoreasca putin. Intre timp se inmoaie gelatina in putina apa si se incorporeaza la sucul de visine cand acesta s-a racorit putin. Cand jeleul se raceste si incepe sa se inchege se toarna peste blatul madeleine si se da la frigider mana se intareste complet.

Se prepara crema ganache, turnandu-se frisca fierbinte in care s-a topit si untul peste ciocolata rupta bucati, iar cand acesta se topeste se amesteca cu telul pana se obtine o compozitie omogena, care apoi se da la frigider pentru a se intari putin (20 min). Pentru umplutura de visine punem visinele cu zaharul pe foc pana sucul da in clocot apoi incorporam amidonul dizolvat in prealabil cu putina zeama de la visine. Compozitia se lasa sa se raceasca.

Peste blatul cu jeleu se pun trei cercuri concentrice de crema ganache, iar intre acestea doua cercuri de umplutura de visine, rece.

Deasupra de aseaza blatul de ciocolata, care se insiropeaza cu putina zeama de la visine amestecata cu kirsch sau cu visinata.

Pentru crema-kirsch se pune gelatina la inmuiat. Galbenusurile se bat cu zaharul 5 minute, pana se albesc, apoi se toarna peste ele laptele fierbinte, in fir continuu, avand grija sa amestecam repede ca sa nu se branzeasca compozitia, care apoi se pune pe foc mic inca aprox.5 minute, amestecand continuu. Crema e gata atunci cand acopera cu un strat spatele unei linguri de lemn,si data trecem un deget pe lingura ramane in crema o dunga clara, care nu se uneste. Aveti grija sa nu fierbeti crema prea mult, altfel se va branzi. Se lasa sa se racoreasca putin apoi se incorporeaza gelatina inmuiata si se amesteca pana la dizolvarea acesteia. Se bate frisca se adauga lichiorul de visine, si se adauga crema racita.

Compozitia se toarna peste blatul de ciocolata si se da la frigider pana se intareste.

Spuma de ciocolata se prepara intr-un fel asemanator. Galbenusurile se bat cu zaharul si putin lapte pana se albesc, se adauga restul de lapte fierbinte si se da pe fac, amestecand, pana se incheaga. Apoi se ia se pe foc si se adauga sarea si ciocolata maruntita, amestecand pana aceasta se topeste in totalitate.

Compozitia se lasa sa se raceasca. Cand e rece se bate frisca si se incorporeaza. Mousse-ul se toarna peste stratul de crema-kirsch inchegat si tortul se da la frigider pana se intareste si acest ultm strat.

Apoi se decoreaza dupa bunul plac.

Reteta de Tort Padurea Neagra cu visine si ciocolata a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.

Pregatiti tortul Padurea Neagra cu visine si ciocolata la orice ocazie deosebita.