Detalii Panone (Prajitura Tipica Bolognesa de Craciun)
O parte din fructele zaharisite si din alune se tine deoparte pt ornat (eu am mai folosit si niste rahat taiat feliute adus din Romania pt ca aveam putine canditi si le-am pus in compozitie). Nucile, migdalele, arahidele, alunele curatate de coaja si taiate marunt cu cutitul se tin in vin de seara pina dimineata (eu le-am tinut de dimineata pina acum). Am pus si stafidele si smochinele in vin sa prinda gust (asta e modificarea mea la reteta ca muream daca nu faceam o modificare =)) ). Margarina si ciocolata se topesc impreuna la bain marie sau la microunde. Se amesteca toate ingredientele inclusiv vinul in care au fost tinute nucile, mai putin lichiorul de migdale. Cu el se va uda coltul unui servet de bucatarie si cind scoatem panonele din cuptor asa cald stergem usor pe deasupra ca sa nu se ude, ci doar sa doar sa prinda aroma. Se amesteca bine cu lingura de lemn si la fundul castronului (atentie sa fie unul mare sau eventual o cratita ca e cantitate multa). Se toarna compozitia care va fi ceva mai tare decit un pandispan (si nu va avea mai mult de 2.5 cm inaltime cind o punem in tavi pt ca va creste dublu) in forme unse cu putin ulei si se da la cuptor la foc mediu circa 45 min. Se scoate si se glaseaza cu ciocolata care a fost amestecata cu alunele tinute deoparte, iar apoi se orneaza cu restul de fructe candite. Se taie cind s-a racit bine de tot.
O parte din fructele zaharisite si din alune se tine deoparte pt ornat (eu am mai folosit si niste rahat taiat feliute adus din Romania pt ca aveam putine canditi si le-am pus in compozitie). Nucile, migdalele, arahidele, alunele curatate de coaja si taiate marunt cu cutitul se tin in vin de seara pina dimineata (eu le-am tinut de dimineata pina acum). Am pus si stafidele si smochinele in vin sa prinda gust (asta e modificarea mea la reteta ca muream daca nu faceam o modificare =)) ). Margarina si ciocolata se topesc impreuna la bain marie sau la microunde. Se amesteca toate ingredientele inclusiv vinul in care au fost tinute nucile, mai putin lichiorul de migdale. Cu el se va uda coltul unui servet de bucatarie si cind scoatem panonele din cuptor asa cald stergem usor pe deasupra ca sa nu se ude, ci doar sa doar sa prinda aroma. Se amesteca bine cu lingura de lemn si la fundul castronului (atentie sa fie unul mare sau eventual o cratita ca e cantitate multa). Se toarna compozitia care va fi ceva mai tare decit un pandispan (si nu va avea mai mult de 2.5 cm inaltime cind o punem in tavi pt ca va creste dublu) in forme unse cu putin ulei si se da la cuptor la foc mediu circa 45 min. Se scoate si se glaseaza cu ciocolata care a fost amestecata cu alunele tinute deoparte, iar apoi se orneaza cu restul de fructe candite. Se taie cind s-a racit bine de tot. Reteta tipica de Craciun pentru zona dinafara orasului Bologna, reteta orasenilor se numeste Certosino.
Etichete:
oua,
lapte,
faina,
ulei,
vin,
zahar,
fructe,
margarina,
miere,
ciocolata,
cacao,
cirese,
portocale,
nuca,
retete de craciun si revelion,
prune,
prajituri,
retete vegetariene