Detalii Prajitura cu visine si crema de vanilie
Imi plac foarte mult prajiturile sau deserturile cu visine.
Ador gustul lor dulce acrisor.
De aceea in fiecare an pun la pastrat in camara provizii serioase de conserve de visine pentru prajituri.
Asa ca pot prajituri in voie aproape pana in vara cand se coc din nou. De data aceasta, am ales o combinatie delicioasa de foi sfaramicioase,pandispan pufos cu mac,crema fina de mascarpone,unt si ciocolata,aromata cu vanilie si bineinteles visine si jeleu din sirop de visine. Credeti ca suna destul de tentant? Daca da,sa va povestesc despre reteta,poate vreti s-o pregatiti si voi. Eu nu reusesc sa tai felii destul de frumoase,mai ales ca foile se sfarama destul de usor si mi-au mai dat de furca si visinele.
Am pregatit mai intai foile.
Pentru aceasta,am mixat untul cu zaharul,apoi am adaugat ouale pe rand,smantana,faina amestecata cu praful de copt,cacaoa si un praf de sare.
Am pus coca obtinuta cam jumatate de ora la rece, dupa care am impartit compozitia in doua si am intins doua foi in tava,pe hartie de copt.
Le-am copt la 180 de grade cam 20 de minute.
Le-am scos cu grija din tava impreuna cu hartia si le-am lasat sa se raceasca.
Pandispanul e foarte simplu de pregatit,trebuie sa respectati doar proportiile ou-zahar-faina si sa mixati suficient de mult compozitia pentru a acumula suficient aer.
Deci am mixat ouale cu zaharul cam 20 de minute la viteza maxima.
Este suficient mixat cand si-a triplat volumul si are consistenta unei creme,adica paletele mixerului vor lasa urme vizibile la mixat.
Faina am amestecat-o cu un praf de sare si praful de copt si am incorporat-o in amestecul de oua,in 3 reprize, cu ajutorul unui tel.
Tot acum am pus si cele doua linguri cu mac.
Miscarile trebuie sa fie usoare, prin rasturnare avand grija sa nu pierdem aerul din compozitie.
Am pus compozitia in aceeasi tava in care am copt foile si am pus la cuptor pentru 30-35 de minute.
In primele 20 de minute am fixat temperatura la 200 de grade,dupa care am redus la 180.
In nici un caz nu trebuie deschisa usa cuptorului in primele 20-25 de minute,altfel blatul se va lasa.
Am lasat blatul sa se raceasca in cuptor,apoi l-am scos pe un gratar.
Pentru jeleul de visine,am amestecat siropul cu amidonul si l-am fiert la foc mic pana s-a ingrosat.
Trebuie amestecat mereu,altfel se va lega de cratita.
Pentru crema,am preparat mai intai budinca de vanilie.
Am pus la fiert laptele cu doua linguri de zahar si semintele de la pastaia de vanilie.
Dupa ce a dat un clocot,am strecurat si apoi am pus budinca diluata cu putin lapte.
Am amestecat cu un tel pana s-a ingrosat si am lasat-o sa se raceasca.
Crema mascarpone am mixat-i cu untul si zaharul pudra.
Am incorporat apoi budinca racita si ciocolata topita pe baie de aburi si racita si ea.
Am lasat crema putin la frigider sa se intareasca.
Pe o foaie cu cacao am pus un strat de crema de vanilie,apoi pandispanul.
Peste pandispan am pus jeleul de visine,un strat de crema de vanilie,apoi am presarat visinele si cea de-a doua foaie cu cacao.
Ciocolata am topit-o pe baie de aburi si am adaugat frisca lichida pana la consitenta dorita.
Am lasat-o sa se racoreasca putin,apoi am pus-o deasupra prajiturii.
Se portioneaza cu grija dupa ce a stat la rece. S-aveti pofta!
Etichete: