Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Miercurea Ciuc deruleaza, din aceasta luna, un curs de resuscitare de anvergura, la care va participa tot personalul sanitar din institutie, respectiv aproximativ o mie de angajati.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, in unitatea sanitara au mai fost organizate cursuri de resuscitare, pe sectii, dar niciodata un curs atat de amplu, in cadrul caruia vor fi controlate si gentile de urgenta si defibrilatoarele cu care sunt dotate sectiile.

Coordonatorul cursului, medicul sef al Unitatii de Primiri Urgente a spitalului, dr. Kacs Jol n, considera ca este extrem de important ca personalul sa stie ce are de facut si sa intervina rapid si organizat.

Poate sa se intample pe fiecare sectie a spitalului ca un pacient sa intre in stop cardiorespirator. Pentru o resuscitare reusita, diagnosticul trebuie recunoscut rapid de catre personal. Este importanta exersarea, ca membrii echipei sa stie ce au de facut si bineinteles munca in echipa, ezitarea sau dezorganizarea costa minute pretioase. Daca in cazul unui stop cardiorespirator resuscitarea si defibrilarea se incepe in primele 3-5 minute, atunci sansele de supravietuire ale pacientului sunt intre 49-70%. Cu fiecare minut de intarziere aceasta sansa scade cu 12%, a explicat dr. Kacs Jol n, coordonatorul cursului, medicul sef al Unitatii de Primiri Urgente a spitalului, citata in comunicatul de presa.

Sursa mentionata a mai precizat ca aceste cursurile de resuscitare au inceput in februarie si sunt organizate din doua in doua saptamani pentru cate o sectie a a spitalului, la care participa medici, asistenti si infirmieri.

Pe langa repetarea notiunilor teoretice, in cadrul cursurilor se face si pregatire practica, participantii putand sa exerseze tehnicile de resuscitare pe manechine. AGERPRES (autor: Gina tefan, editor: Diana Dumitru, editor online: Gabriela Badea) Foto: (c) www.spitalmciuc.ro