Gheorghiu: De Ziua Naţională Brâncuşi, cinstim memoria părintelui sculpturii moderne prin mai multe premiere
Anul acesta se implinesc 144 de ani de la nasterea artistului, ocazie cu care vom cinsti memoria parintelui sculpturii moderne prin mai multe premiere. In Bucuresti, in curtea Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), va avea loc un spectacol de proiectii in cadrul caruia vor putea fi vizionate holograma sculptorului si lucrari consacrate. Totodata, Muzeul National de Arta al Romaniei ofera acces gratuit pe tot parcursul zilei de 19 februarie si organizeaza vizite ghidate in Sala Brancusi in care se regasesc cele mai mai multe opere pastrate in Romania, a precizat Gheorghiu, in cadrul unei conferinte de presa, la MNAR.
Potrivit ministrului Culturii, holograma 3D, de sapte metri inaltime, prezentata la MNAR de Ziua Nationala Constantin Brancusi 2020, a costat aproximativ 40.000 de euro, banii provenind din sponsorizari. Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO Cu acelasi prilej, la Targu Jiu, se va inaugura Muzeul National Constantin Brancusi, la casa Barbu Ganescu, in care marele sculptor a locuit in perioada efectuarii lucrarilor la Ansamblul monumental Calea Eroilor - Masa tacerii, Poarta sarutului si Coloana infinitului.
In cadrul evenimentului inaugural va fi vernisata o expozitie alcatuita din 10 fotografii donate de Centrul Pompidou Paris si 33 de fotografii document realizate la ridicarea Coloanei fara sfarsit.
Am pus in aplicare ceea ce ne-am propus. Asa cum spune Brancusi, lucrurile nu sunt greu de facut, greu este sa te pui in starea de a le face. Astfel, am reusit, intr-un timp foarte scurt, sa oferim publicului acces catre ceea ce inseamna o parte din viata si opera marelui artist, chiar in nou-infiintatul Muzeu National Constantin Brancusi, a declarat Bogdan Gheorghiu.
Ambasadorul evenimentului, Irina Rimes, s-a declarat foarte bucuroasa sa se alature acestui proiect. Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO Nu stiu daca sunt neaparat cea mai buna alegere, dar stiu un lucru sigur si anume ca noi, romanii, avem o cultura cu care putem sa ne mandrim, pentru ca ceea ce avem noi este ceva ce se cam pierde in vest, daca nu s-a pierdut de tot. ara noastra a fost pusa pe harta culturala a Europei de catre niste personalitati, genii, despre care se vorbeste de secole, printre care si Constantin Brancusi. Toate aceste mari personalitati au crescut cu niste valori cu care crestem si noi. Imi place sa vorbesc despre aceste valori, pentru ca sunt ale noastre si nu prea intalnesc lucruri cand ma duc pe-afara, a spus ea.
Irina Rimes a marturisit ca, de Craciun, cand merge acasa in Republica Moldova, canta colinde. Este de datoria noastra, si a celor mici si a celor mari, sa pastram cultura si s-o ducem din suflet in suflet, din generatie in generatie, pentru ca, daca nu vom face asta, noi vom pierde cel mai de pret lucru al poporului roman, a subliniat ea.
Ne adunam cu totii in casa parinteasca, ne strangem cu fratii mei, dupa care mergem sa colindam pe la fiecare pe-acasa. i cantam colinde vechi, colinde noi, colinde despre Iisus, despre pastori. Cantam cantece, ca la o sezatoare, cantece despre dor, despre dragoste, despre mama, despre tara. Sunt cantece care ne aduc aminte cine suntem si de unde venim. Dorul nu are traducere mot a mot in alta limba, dorul este doar al nostru. i dorul nu ni-l poate lua nimeni. Daca ne pot lua, nu stiu, Rosia Montana, petrolul, aurul bogatiile terestre, lemnul, padurile, daca ne pot lua astea, atunci cultura nu ne-o pot lua. Cultura e ceva ce este al nostru si nu si-l vor putea atribui niciodata, a spus Irina Rimes.
Criticul literar Alexandru tefanescu, consilier personal al ministrului Culturii, a marturisit ca Brancusi inseamna foarte mult pentru el pentru curajul pe care marele artist l-a avut de a innoi arta.
Pentru mine inseamna foarte mult Constantin Brancusi, desi nu sunt specialist in arta plastica, dar din curiozitatea mea fata de cultura, in general, nu din snobism, nu fiindca toata lumea il admira, ci pentru ca apreciez foarte mult curajul de a fi schimbat modul de exprimare in sculptura, a explicat tefanescu. Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTOPotrivit directorului interimar al MNAR, Liviu Constantinescu, Brancusi, a carui valoare universala nu mai este nevoie s-o subliniem, reprezinta vectorul prin care se poate trezi interesul publicului.
El a mentionat ca MNAR este pastratorul celui mai mare numar de lucrari Brancusi din Romania, alaturi de Muzeul din Craiova. La noi sunt 13 sculpturi apartinand lui Brancusi, un desen pe care l-am pus in valoare de curand si, de asemenea, un caiet de schite care are mai mult o valoare documentara, a precizat Constantinescu.
MNAR va oferi acces gratuit vizitatorilor pe parcursul zilei de 19 februarie si va organiza trei tururi ghidate in Sala Brancusi din Galeria Nationala, la orele 14,00, 16,00 si 19,30.
Incepand cu lucrarea Cap de copil, prezentata la Salonul Oficial de la Paris din 1906, si terminand cu Prometeu, operele lui Brancusi de la MNAR ilustreaza traseul stilistic al sculptorului pana la momentul abandonarii detaliului inutil in favoarea formelor.
Colectia include si doua machete - Scaun din piatra si Pilonul Portii Sarutului - pentru ansamblul monumental de la Targu Jiu, precum si o rara opera grafica - un schematic si elegant nud feminin.
Vor putea fi admirate, de asemenea, patru opere cu care MNAR a participat la expozitia Brancusi. Sublimarea formei in cadrul Festivalului Europalia de la Bruxelles, a carui editie din 2019 a fost dedicata Romaniei, cu accent special pe creatia brancusiana. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stanescu, editor online: Gabriel Badea) * Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO