Politistii specializati in investigarea criminalitatii economice efectueaza cercetari in 74 de dosare penale pentru fapte in legatura cu modul de atribuire si derulare a contractelor de investitii publice in infrastructura locala, iar prejudiciul estimat, pana in prezent, depaseste 20.000.000 de lei.

Potrivit unor surse din Politie, unul dintre cazurile cercetate este cel al fostului presedinte al Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, Ion Ghizdeanu, care a fost pus sub acuzare, joi, de Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual in forma continuata, intr-un dosar legat de alocare de fonduri pentru mai multe primarii din tara.

In cadrul unui dosar penal investigat de politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Politiei Romane, la data de 12 februarie 2020, cu sprijinul serviciilor teritoriale de investigare a criminalitatii economice, au fost ridicate inscrisuri de la 17 unitati administrativ teritoriale situate pe raza a noua judete. La aceeasi data, in urma audierii martorilor in cauza, politistii din cadrul Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de o persoana banuita de fals intelectual, aceasta fiind ulterior plasata sub control judiciar pentru 60 de zile, informeaza un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) transmis vineri AGERPRES.

Activitatile in cauza s-au desfasurat sub supravegherea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.

Potrivit IGPR, Directia de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Politiei Romane coordoneaza o actiune la nivel national pentru prevenirea si combaterea fraudelor din domeniul investitiilor publice in infrastructura locala.

Incepand cu luna iulie 2019 si pana in prezent, politistii au actionat pentru prevenirea, identificarea si investigarea situatiilor de fraudare a fondurilor publice puse la dispozitia beneficiarilor (unitati administrativ-teritoriale, asociatii de dezvoltare intercomunitara si universitati) prin programe de finantare.

In prezent, politistii specializati in investigarea criminalitatii economice efectueaza cercetari in cadrul a 74 de dosare penale, in care sunt cercetate 36 de persoane pentru fapte in legatura cu modul de atribuire si derulare a contractelor pentru investitii publice in infrastructura locala, se arata in comunicat.

Valoarea totala a prejudiciului retinut la momentul dispunerii inceperii urmaririi penale in rem in aceste dosare a fost de 11.642.955 de lei, iar in urma cercetarilor desfasurate (inclusiv expertize) a rezultat un prejudiciu de 20.808.466 de lei.

Pentru asigurarea recuperarii prejudiciilor estimate in dosarele penale, pana la inceputul lunii februarie au fost dispuse masuri asiguratorii pentru 2.206.325 lei. Totodata, in aceste cauze au fost dispuse patru masuri preventive (control judiciar) fata de persoanele banuite ca fiind implicate in savarsirea infractiunilor cercetate, precizeaza IGPR.

Pentru asigurarea unei documentari fundamentate cu privire la situatiile de fraudare, in cursul lunii decembrie 2019, IGPR a solicitat Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei sa comunice eventualele nereguli identificate cu ocazia verificarilor efectuate de aceasta institutie in legatura cu derularea programului de finantare a investitiilor publice.

Potrivit sursei citate, datele primite au fost transmise catre structurile teritoriale de investigare a criminalitatii economice, pentru realizarea de activitati conform competentelor. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Alexandru Florea, editor online: Adrian D darlat)