Rezistenta la antibiotice aduce in primul rand o limitare a optiunilor terapeutice, considera medicul Valeriu Gheorghita de la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila.

Astazi vorbim despre bacterii multirezistente, bacterii cu rezistenta extinsa sau chiar pan-rezistente. Care ar fi problema legata de rezistenta la antibiotice? Aduce in primul rand o limitare a optiunilor terapeutice. Practic, in momentul de fata vorbim despre optiuni care se regasesc la unu sau doua antibiotice ramase active, a explicat Gheorghita, cu prilejul unui forum organizat de Spitalul Militar Central.

El a spus ca utilizarea in exces sau fara o indicatie clara a tratamentelor cu antibiotice a condus la situatia actuala.

Ce a condus la aceasta problema in momentul de fata este utilizarea in exces sau fara o indicatie clara a tratamentelor antibiotice pe scara larga atat in medicina umana, cat si in medicina veterinara. Toate acestea au aparut pe fondul unor vulnerabilitati sociale care tin de educatia medicala foarte precara, care tin de scaderea ratei de vaccinare, care tin de auto-prescrierea de medicamente, de antibiotice, a aratat Valeriu Gheorghita.

Potrivit acestuia, si in randul personalului medical se poate vorbi de o medicina defensiva. i in randul personalului medical asistam la o medicina defensiva, la probleme legate de insecuritatea si nesiguranta diagnosticului etiologic. Vorbim despre pacientii extrem de gravi, extrem de complicati, cu un istoric terapeutic bogat in ceea ce priveste tratamentele cu antibiotice, pacientii din sectiile de terapie intensiva sau sectii chirurgicale, a mentionat Valeriu Gheorghita. AGERPRES/(A - autor: Roberto Stan, editor: Georgiana Tanasescu, editor online: Adrian D darlat)