Popescu: La Nuclearelectrica, statul nu a luat dividende, e nevoie de investiţii; la Hidroelectrica, da, pentru că a beneficiat de o conjunctură pe piaţă
La Nuclearelectrica nu am luat dividende, m-am inteles cu Ministerul Finantelor sa nu ceara dividende de la Nuclearelectrica pentru ca este nevoie de investitii, trebuie sa construim reactoarele 3 si 4, 400 de milioane nu au mai fost date. La Hidroelectrica, nu am fost de acord cu volumul initial de dividende care a fost cerut de catre Fondul Proprietatea, dar am fost de acord sa luam niste dividende si am votat pentru acest lucru, pentru dividende mai putine, pentru ca acolo Hidroelectrica a beneficiat de o conjunctura pe piata, incat datorita costului certificatelor de CO2, pretul pe energie produs de Oltenia s-a dus mai sus si Hidroelectrica a avut un profit, practic speculativ. Deci acolo unde noi consideram ca se pot da dividende, vom lua dividende. Acolo unde vrem ca acele companii sa se dezvolte, nu va fi o politica investitionala sa luam dividende la bugetul de stat, a spus Popescu.
El a mentionat ca guvernantii nu vor accepta transferul de preturi intre companii si nici alte lucruri care sunt interzise, facand verificarile necesare.
Statul roman, pana acum, a fost un stat slab. Vreau sa va spun ca statul roman nu va mai fi un stat slab cat va avea o guvernare liberala. Daca va trebui sa luam dividende, daca va trebui sa luam masuri in asa fel incat actionarii diferitelor companii, si aici nu vorbim de Mangalia, vorbim de toata tara, sa se respecte legile, le vom lua. Nu vom accepta transferul de preturi intre companii, nu vom accepta lucruri care sunt interzise si le vom verifica. Exista legislatie si ne vom asigura ca acea legislatie va fi implementata si va fi, dupa caz ... persoanele respective care o incalca vor fi trase la raspundere. ANAF-ul trebuie sa isi faca treaba, avem Consiliul Concurentei care trebuie sa isi faca treaba, deci eu nu cred ca cineva isi va mai permite sa faca ceea ce a facut in trecut, a declarat ministrul Economiei, in timpul unei vizite efectuate la antierul Naval Damen Mangalia.
Referitor la unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda, Virgil Popescu a spus ca acestea vor fi construite cu parteneri din UE si NATO.
Vom face reactoarele 3 si 4. Pentru a face reactoarele 3 si 4 avem nevoie ca Ministerul Transporturilor sa se apuce de un proiect pentru a amenaja in acea zona Dunarea si a fost bugetat de catre Ministerul Transporturilor, iar anul acesta vom lua aceasta decizie, cu 3 si 4, pentru ca nu putem sa o intarziem. Aveti rabdare si veti avea si raspunsul la intrebarea privind cand incepem lucrarea, a afirmat Popescu, intr-o conferinta de presa. AGERPRES / (A - autor: Nona Jalba; editor: Marius Fratila, editor online: Simona Arustei)