Ministrii de externe ai tarilor din Uniunea Europeana se reunesc, luni la Bruxelles in Consiliul Afaceri Externe (CAE), pentru a analiza posibilitatea monitorizarii embargoului asupra armelor impus Libiei prin intermediul unei misiuni navale, inactiva in prezent si care a fost suspendata din acuza dezacordurilor dintre Cei 27, transmite DPA.

Uniunea Europeana a promis sa depuna toate eforturile pentru a impiedica intrarea armelor in Libia, dar intre statele membre exista divergente asupra reluarii patrularii maritime in cadrul operatiunii Sophia.

Unul dintre statele membre care se opune vehement reluarii operatiunii Sophia este Austria.

Navele participante la operatiune s-au implicat si in salvarea migrantilor pe mare pana cand misiunea Sophia a fost suspendata la finalul anului trecut din cauza dezacordurilor privind locul in care ar trebui sa fie debarcati migrantii respectivi.

Potrivit unor surse diplomatice europene, luni nu este asteptat un acord politic privind viitorii pasi in acest dosar, considerat esential de seful diplomatiei UE, Josep Borrell.

Pe agenda reuniunii CAE se mai afla planul pentru solutionarea conflictului israeliano-palestinian, prezentat recent de presedintele american Donald Trump si criticat deja de Borrell, o intalnire cu ministrul de externe indian Subrahmanyam Jaishankar si relatiile UE cu Uniunea Africana. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vilceanu)