In programul de zboruri, la sosiri, de pe aeroportul din Damasc nu figureaza avionul despre care Ministerului Apararii rus sustine ca venea de la Teheran si care ar fi fost la un pas de a fi doborat de antiaeriana siriana in timp ce riposta la un atac israelian, scrie vineri publicatia Novaia Gazeta, in urma unei anchete jurnalistice.

Din versiunea expusa de Ministerul Apararii rus rezulta ca avionul urma sa aterizeze pe aeroportul din Damasc in jurul orei locale 01:00, noteaza Novaia Gazeta, ai carei jurnalisti au realizat verificari in urma carora a reiesit ca niciun zbor de la Teheran nu figureaza in programul de zboruri sosiri de la miezul noptii pana la 04:00 ora locala. Mai exista posibilitatea sa fi fost un zbor charter, insa chiar si asa sosirea acestuia trebuia sa fie trecuta in program.

Astfel, noteaza publicatia rusa, aeronava Airbus-320, care efectua un zbor de la Teheran la Damasc cu 172 de persoane la bord, asa cum sustine institutia de aparare rusa, nu era asteptata pe aeroportul din capitala siriana.

Armata rusa a acuzat vineri Israelul ca s-a folosit de o aeronava Airbus-320 cu 172 de pasageri la bord ca scut uman pentru a scapa de o riposta siriana la bombardamentele in apropierea aeroportului din Damasc.

Ministerul rus al Apararii a declarat ca avioane de vanatoare F-16 israeliene au bombardat cu rachete sol-aer o suburbie a Damascului dupa ora 02:00 cand un Airbus-320 se pregatea sa aterizeze pe aeroportul din capitala siriana, provocand o riposta antiaeriana din partea armatei siriene, conform unui comunicat al ministerului, citat de AFP si Novaia Gazeta.

Datorita actiunilor rapide ale controlorilor de trafic aerian de pe aeroportul din Damasc, A320 a putut parasi aceasta zona care se afla in vizorul sistemelor siriene de aparare antiaeriana. Avionul de pasageri a putut ateriza in deplina siguranta la baza aeriana rusa din Hmeimim, conform textului.

Recurgerea la avioane civile in cursul operatiunilor militare aeriene pentru a se acoperi sau a bloca riposta fortelor siriene a devenit o caracteristica a armatei aerului israeliene, acuza Ministerul rus al Apararii in comunicatul citat de AFP.

In septembrie 2018, un avion de recunoastere rus Il-20 cu 15 militari la bord a fost doborat cu o racheta S-200 (de fabricatie ruseasca) de antiaeriana siriana, care urmarea un avion de vanatoare F-16 dupa ce acesta lovise tinte pe teritoriul Siriei. Ministrul rus al apararii Serghei oigu atribuise Israelului atunci intreaga responsabilitate pentru acest incident, dar armata israeliana a demonstrat - desi Moscova nu a dorit sa recunoasca - faptul ca vina revenea militarilor sirieni, care declansasera riposta in momentul cand avioanele F-16 aterizau deja la baza lor din Israel.

AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci; editor: Ionut Mares, editor online: Anda Badea)