NVIDIA a lansat GeForce Now şi a revoluţionat încă o dată lumea gaming-ului
Inainte de a continua, trebuie sa explicam, pe scurt, ce inseamna game streaming : acest gen de servicii promit sa ruleze cele mai solicitante jocuri pe servere dedicate si sa transmita un flux video catre dispozitivul personal al utilizatorului. Acesta controleaza actiunea, trimitand comenzile (prin intermediul tastaturii, mouse-ului, al unui touchscreen sau al unui controller) catre respectivele servere. Astfel, desi este eliminata problema specificatiilor hardware locale necesare pentru a rula un joc, isi fac aparitia noi impedimente precum intarzierile aparute intre introducerea unei comenzi si efectul acesteia in fluxul video receptionat de client sau pur si simplu calitatea compresiei acestui flux video.
Aici intra in scena marketing-ul din spatele unor conglomerate precum Google, care se lauda ca al lor Stadia este foarte greu de deosebit de o consola normala, calitatea video si timpul de raspuns fiind pe masura. Afirmatii indraznete, insa greu de confirmat, avand in vedere ca nici Google Stadia, dar nici oferta celor de la Sony PlayStation Now nu beneficiaza de suport oficial pentru tara noastra, nefunctionand in Romania fara recurgerea la anumite trucuri. Iar folosirea de unelte gen VPN nu ar face decat sa introduca si mai multa intarziere intre comenzi si reactii si, eventual, sa inrautateasca calitatea video, asa ca nu isi au rostul.
Totusi, putem spune ca NVIDIA si-a indreptat privirile si catre coltisorul nostru uitat de lume, lansand versiunea finala de GeForce Now, dupa cativa ani in care serviciul s-a aflat intr-o continua testare beta. Cu ce se diferentiaza insa GeForce Now de concurenta de la Google sau PlayStation? Pe langa o interfata familiara tuturor celor care au folosit o placa video NVIDIA in ultimul deceniu, GeForce Now vine cu o propunere deosebit de interesanta si atractiva: daca detineti anumite jocuri pe Steam, Epic Games Store etc., le veti putea accesa si rula si prin GeForce Now fara alte costuri suplimentare.
Pentru gamerii inraiti de pe PC, aceasta poate fi considerata solutia optima, NVIDIA nefortandu-te sa achizitionezi inca o data jocurile pe care le detii deja pe PC. Pentru cei mai putin obisnuiti cu ecosistemele de gaming aferente PC-ului, testarea GeForce Now ar putea reprezenta o ocazie de familiarizare cu Steam, spre exemplu, jocurile astfel achizitionate fiind pastrate in libraria acestui serviciu, in cazul in care utilizatorul ar dori sa faca pasul catre un PC sau un laptop de gaming traditional.
Partea mai putin placuta a acestei ecuatii este reprezentata de reticenta anumitor publisheri de a-si oferi jocurile prin intermediul acestui serviciu. Astfel, desi modul in care a fost proiectat GeForce Now i-ar permite serviciului, in teorie, sa ruleze absolut orice joc de PC, companii precum Capcom sau Activision/Blizzard au hotarat sa-si retraga titlurile din oferta, nemultumite probabil de faptul ca o singura achizitie ar fi fost suficienta pentru a rula un anumit joc atat prin metodele traditionale, cat si prin solutia de streaming a NVIDIA. Mai grav este ca jocurile Activision si Blizzard Entertainment au fost disponibile prin GeForce Now pana acum o saptamana, fiind retrase brusc. Astfel, viitorul bibliotecii de jocuri puse la dispozitie de GeForce Now este un pic nesigur, existand riscul ca si mai multi publisheri sa adopte pozitii similare cu cele ale Capcom sau Activision.
CAT COSTA I CUM PO I SA- I FACI CONT LA PLATFORMA DE GAME STREAMING GEFORCE NOWDin fericire, inainte sa investeasca intr-un asemenea serviciu, oricine poate incerca NVIDIA GeForce Now complet gratuit. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa accesati site-ul aici si sa faceti click pe butonul Join Now . Veti fi apoi invitati sa optati pentru unul dintre cele doua planuri pe care NVIDIA le ofera in prezent pentru GeForce Now: Free sau Founders.
Dupa cum ii lasa de inteles si denumirea, planul Free este gratuit, insa impune si anumite limitari: sesiunile de joc pot dura maximum o ora, iar, in cazul in care serverele NVIDIA sunt aglomerate, abonatii Free nu vor beneficia de prioritate la conectare in fata celor care aleg planul platit. Founders, in schimb, elimina aceste impedimente: sesiunile de joc se pot intinde pana la sase ore fiecare (mai mult decat suficient chiar si pentru jocurile pretentioase), iar abonatii de acest tip sunt prioritizati atunci cand vine vorba de accesarea serverelor.
Mai mult, hardware-ul serverelor puse la dispozitia abonatilor Founders este semnificativ mai puternic decat cel aferent abonamentelor Free, permitand si activarea efectelor RTX (ray tracing in timp real) in jocurile care ofera suport pentru asa ceva. Pentru toate aceste facilitati, NVIDIA practica un pret promotional de numai 5,49 / luna, in cazul unui abonament anual. Totusi, primele 90 de zile sunt oferite gratuit, deci puteti testa si abonamentul Founders fara a plati, cel putin in prima faza. Nu in ultimul rand, este bine sa stiti ca va puteti loga la GeForce Now fie folosind un cont NVIDIA (ar trebui sa-l aveti deja daca folositi GeForce Experience in mod curent), fie prin intermediul contului dvs. de Facebook sau Google.
Iar asta am facut si noi, in incercarea de a testa viabilitatea solutiei de game streaming de la NVIDIA. Am abordat problema din mai multe unghiuri, testand GeForce Now atat in versiune Free, cat si ca abonati Founders, am rulat jocurile de pe PC, laptop, telefon mobil si am conectat laptop-ul la un TV pentru a incerca sa emulam feeling -ul unei console etc.
DETALII TEHNICE I JOCURIIn stadiul actual, GeForce Now poate afisa o rezolutie maxima de 1920x1080 (1080p), cu un framerate de cel mult 60 de cadre pe secunda. De altfel, aplicatia pune la dispozitie o sumedenie de setari, prin intermediul carora puteti micsora acesti parametri, in eventualitatea in care nu dispuneti de o conexiune la Internet foarte performanta. Noi am realizat testele pe o conexiune de baza de 500Mbps oferita de unul dintre cei mai mari furnizori din tara, la care am conectat insa un router modest 2,4GHz, tocmai pentru a testa serviciul si in conditii de stres. i, desi testele interne ale aplicatiei GeForce Now ne-au sfatuit sa trecem pe un Wi-Fi 5GHz, sesiunile de joc propriu-zise nu avut de suferit mai deloc din cauza conexiunii mediocre.
Tocmai pentru a scoate in evidenta capacitatea serviciului GeForce Now de a se adapta la diferite tipuri de conexiuni, am folosit optiunea Balanced din setarile aplicatiei, care promite sa profite de maximul latimii de banda a legaturii la Internet pentru a afisa cele mai bune rezultate. Atentie insa, NVIDIA avertizeaza ca o ora de gameplay desfasurat prin GeForce Now poate consuma si 10 GB de trafic, deci mare atentie daca folositi o conexiune cu limita de trafic.
Apoi, am ales trei jocuri pentru a ne desfasura testele: first person shooter-ul DOOM (2016) de la id Software pentru faptul ca este un titlu ce necesita un timp de raspuns foarte mic pentru a fi jucat in mod optim, fiind gandit din start pentru 60fps, si ofera suport atat pentru OpenGL, cat si pentru mai noul API Vulkan ; Metro Exodus pentru ca este unul dintre cele mai solicitante titluri d.p.d.v. hardware si ofera una dintre cele mai apreciate implementari de RTX ; si Darksiders Genesis pentru ca este un titlu nou, conceput pentru a fi jucat cu gamepad-ul, numai bun pentru a testa viabilitatea serviciului GeForce Now in ceea ce priveste inlocuirea unei console.
Dupa alegerea unui joc din interfata GeForce Now si apasarea butonului Play, GeForce Now va efectua un test al conexiunii si apoi va va conecta la un server al serviciului, unde va trebui sa va autentificati pe Steam sau Epic Games Store pentru a confirma ca detineti jocul pe care incercati sa-l rulati. Acest pas este un pic stangaci, pornirea jocului ales nefiind efectuata dupa aceasta autentificare: va trebui sa instalati jocul din interfata Steam sau Epic pe serverul accesat (proces instant, pentru ca fisierele aferente jocului sunt deja prezente pe acel server) si abia apoi il veti putea porni. Cei mai putin obisnuiti cu procesul de instalare a unui joc pe PC s-ar putea sa fie indepartati de acesti pasi suplimentari.
Din fericire, avand in vedere ca rulati aceste jocuri din conturile personale de Steam sau Epic Games Store, veti beneficia de facilitatile acestora, precum preluarea salvarilor din cloud sau...