Din cuvântarea Părintelui Iosif Trifa de la Rusalii 1935
In istoria mantuirii neamului omenesc, Cincizecimea este un hotar de viata noua. Golgota a iscalit zapisul impacarii noastre cu Dumnezeu, iar Cincizecimea i-a pus pecetea Duhului Sfant. Cincizecimea a dat pe primii crestini, pe crestinii cei adevarati. i acestia impreuna apostoli si credinciosi au format Biserica cea adevarata, Biserica cea vie, Biserica Duhului Sfant.
Cincizecimea a adus in lume dragostea si fratietatea primilor crestini. Nu este ceva mai minunat decat sa citesti prin Faptele Apostolilor viata primilor crestini, ramasi dupa Ziua Cincizecimii (Fapte 2, 41-47 si 4, 31-35). i Cincizecimea a mai facut ceva. Mantuitorul a aflat in lume litera Legii . Puterea literei Legii ajunsese la culme ca sa zic asa atunci cand L-a rastignit pe Fiul lui Dumnezeu. Cincizecimea a omorat aceasta litera si a slobozit in lume Duhul.
Se ridica insa si aici marea intrebare: De ce n-a ramas pana la sfarsit aceasta opera a Duhului Sfant? De ce n-a ramas pana la sfarsit Cincizecimea in viata crestinatatii? Caci doar nu se poate tagadui Adevarul ca s-a dus demult-demult traiul si viata primilor crestini. Crestinatatea de azi, pusa fata in fata cu viata si crestinatatea din Faptele Apostolilor, este ceva necunoscut e tocmai ca si omul cel viu pus alaturi de omul-schimonositura, care se implanta prin semanaturi pentru a speria cu el ciorile.
Intrebarea de ce a slabit viata primilor crestini? , in decursul timpului, nu e greu de dezlegat. Crestinismul a ajuns acolo unde este azi, pentru ca crestinii n-au ramas in duh , ci rand pe rand s-au intors iarasi la litera . In viata crestinatatii, in istoria mantuirii, s-a dat si se da o mare batalie intre duh si litera . Intre crestinismul cel gol si crestinismul cel plin de Duhul Sfant.
Crestinii cei dintai castigasera cu totul aceasta lupta, biruisera cu totul litera . Dar, in curgerea vremii, incetul cu incetul, litera a inceput iarasi a omori duhul Crestinii s-au intors iarasi la litera , la acele inceputuri slabe si saracacioase , cum le numeste Sf. Ap. Pavel. Inca de pe timpul Ap. Pavel vedem o lupta indarjita intre duh si litera . Litera prinsese iarasi putere si pe urma litera a biruit. Crestinismul s-a golit de duh si s-a umplut iarasi de litera .
Foarte bine va zice cineva dar Biserica a ramas! Da, e adevarat, Biserica, cea intemeiata in Ziua Cincizecimii, a ramas si va ramane pana la sfarsitul veacurilor, dar raul este ca, rand pe rand, Biserica si-a pierdut tot mai multi dintre copiii ei cei duhovnicesti, dintre copiii ei cei adevarati.
Zice Sf. Ap. Pavel: Nu stiti ca trupul vostru este Biserica Duhului Sfant Care locuieste in voi? (I Cor. 6, 19) Ei, bine, tocmai aceasta...