din vorbirea fratelui Popa Petru (Batiz) la nunta de la Resita 16 septembrie 1973 Noi i-am rugat si-i rugam pe fratii tineri: pana mai aveti frati batrani, luati legatura cu ei. Ca se poate intampla foarte usor [sa nu-i mai aveti] cum se spune despre un imparat ca a dat porunca: Toti batranii []din vorbirea fratelui Popa Petru (Batiz) la nunta de la Resita 16 septembrie 1973Noi i-am rugat si-i rugam pe fratii tineri: pana mai aveti frati batrani, luati legatura cu ei. Ca se poate intampla foarte usor [sa nu-i mai aveti] cum se spune despre un imparat ca a dat porunca: Toti batranii sa fie ucisi. Nu ne mai trebuie batrani. Avem generatia tanara, lucram cu ea. Batranii sa moara. i au inceput tinerii sa-i omoare pe batrani. Dar un copil mai cu suflet si a zis: Eu nu-l ucid pe tata. Eu il ascund, dar sa nu stie nimeni . i l-a tinut multa vreme ascuns si-i dadea mancare, dar n-a stiut nimeni. i atunci imparatul, ca sa incerce tineretul acesta, le zice: Eu vreau sa-mi faceti o funie de nisip. Cu lungimea cutare si grosimea cutare. Sa mi-o faceti!Cine sa poata face funie de nisip? Ca nisipul se risipeste numaidecat. Toata lumea era framantata si ingandurata.

Copilul acesta bun la inima se duce la tatal lui sa-i duca alimentele si tatal il vede suparat: Ce-i cu tine, mai copile? Te vad suparat. Apoi, tata, cum sa nu fiu suparat, ca imparatul a dat porunca sa facem o funie de nisip. i-am incercat, dar nu putem face. Mai copile, voi nu pricepeti lucrul asta? Cereti imparatului sa va dea o mostra, un capat de funie, dupa care sa faceti si voi funia asta de nisip. i cand s-a dus baiatul acasa, a cerut, impreuna cu ceilalti, imparatului: Dati-ne un model, un capat de funie, dupa care sa facem funia. i-atunci a zis imparatul: Tot mai este un batran in tara asta. Deci a cunoscut [ca mai era].

Fratilor tineri! Pentru voi vin greutati mai mari, sa stiti! i noi am avut greutati, dar peste fratiile voastre vin greutati mai mari. i raspunderea creste. Lucrarea a crescut. M-am minunat aseara de atata tineret cat a fost in adunare. i m-am intrebat: de ce Dumnezeu ii cheama pe tinerii acestia? Ei, de ce-i cheama: fetele acestea tinere vor fi mamele de maine; tinerii acestia vor fi lucratorii de maine. Cand noi vom cadea de la postul de raspundere pe care-l avem, vin altii si iau steagul acesta ciuruit de gloante si-l duc mai departe. Dumnezeu va cheama si pe fratiile voastre asa cum ii cheama pe atatia tineri, ca sa-i pregateasca pentru ziua de maine. De aceea amintim noi la toate nuntile si am vrea totdeauna sa spunem ca in viata credinciosilor nu exista divorturi. Deschideti-va bine ochii cand va casatoriti. Cereti-I lui Dumnezeu sa va calauzeasca si sa va lumineze mintea, ca sa puteti sa v-alegeti un tovaras de viata. Viata are multe greutati.

Viata are atatea greutati pe care voi, tineri dragi, nu le pricepeti acuma. Daca viata are atatea greutati pentru lucrurile pamantesti, cata greutate este pentru Lucrare, pentru mantuirea sufletelor? Caci spune [Cuvantul lui Dumnezeu] ca un suflet, in fata Domnului, e mai de pret decat toata lumea. Vedeti ce comori aveti fratiile voastre in adunare? i cu cata dragoste priveste Dumnezeu la comorile acestea pe care ti le-a incredintat tie, frate, ca sa lucrezi la desavarsirea lor! Nu se poate sa lucram, daca n-avem carmuirea Duhului Sfant. De ce-au pierit atatea adunari? Pentru ca n-au fost carmuite de Duhul Sfant. De ce au cazut atatia frati? Pentru ca nu s-a rugat nimeni pentru ei, in rugaciunile lor, sa-i ajute.

Va leg de suflet lucrul acesta: Ascultati de mai-marii vostri care va vestesc Cuvantul lui Dumnezeu . Pamantul tarii noastre e plin de morminte sfinte, pamant pe care...