Predică la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii
Aceasta durere, aceasta groaza a urmarit-o toata viata, caci a suferit cu amar, alaturi de Iisus, pana la sfarsitul vietii Lui pamantesti.
In ziua Rastignirii toti ucenicii L-au parasit pe Iisus. Au fugit de frica sa nu fie arestati si ei, si asta a fost o mare durere si pentru Mantuitorul Hristos, si pentru Maica Domnului. Ea a ramas langa El si L-a insotit pe drumul Crucii, impreuna cu alte femei credincioase Lui. Ea a fost martora si atunci cand Iisus a fost tintuit pe Cruce. i a ramas acolo, langa Cruce, ea si sfantul Ioan evanghelistul, ucenicul iubit al lui Iisus.
In biserica de pe Golgota, in ara sfanta, sunt doua icoane mari, in mozaic. Una Il arata pe Iisus jos la pamant, pe Cruce, si un calau care loveste cu ciocanul in cuiele din maini. Cealalta icoana o reprezinta pe Maica Domnului cu o sabie infipta in inima. Aceasta sabie este simbolul tuturor durerilor pe care ea le-a suferit pentru Iisus, asa cum ii spusese batranul Simeon in prorocie: Prin sufletul tau va trece sabia[3].
Sabia durerii pentru ca Maica Domnului a suferit din adanc toate durerile si toate insultele aduse Fiului ei.
De sus de pe cruce, Iisus privea la mama Sa si la ucenicul iubit si le-a spus acele cuvinte: Femeie, iata Fiul tau , iar ucenicului: Iata mama ta [4]. Adica, frati crestini, Iisus o lasa pe Mama Sa ca Mama lumii intregi. Intai pentru apostoli, pe care ea i-a mangaiat si i-a ajutat mult, si apoi pentru toti crestinii, cu care este intotdeauna buna si miloasa, ca o mama adevarata.
Maica Domnului a dobandit foarte mult har de la Fiul ei si a fost inzestrata cu o mare putere de a face minuni. Despre o asemenea minune este vorba si in sarbatoarea de astazi, numita Izvorul Tamaduirii.
Era pe la anul 450, in Constantinopol. Un print se plimba seara, in padurea de langa palatul sau si intalneste un orb insetat...