Ev. Luca X, 25-37 Pilda samarineanului milostiv Evanghelia pe care o talcuim acum inchipuie intreaga istorie a neamului omenesc. In chipul unui Samarinean milostiv si bun a venit si Iisus Hristos in lume, tamaduind si mantuind omenirea cea lovita de moarte prin pacatul stramosesc. i Hristos a venit dupa ce au trecut pe alaturi preotul []Ev. Luca X, 25-37 Pilda samarineanului milostivEvanghelia pe care o talcuim acum inchipuie intreaga istorie a neamului omenesc. In chipul unui Samarinean milostiv si bun a venit si Iisus Hristos in lume, tamaduind si mantuind omenirea cea lovita de moarte prin pacatul stramosesc. i Hristos a venit dupa ce au trecut pe alaturi preotul si levitul, adica dupa ce nici Legea si preotii Vechiului Testament, nici invatatii si filozofii veacurilor n-au putut sa-i dea omenirii bolnave ceea ce ii trebuia: tamaduire si mantuire sufleteasca. Untdelemn si vin a turnat samarineanul peste ranile celui ranit. Asa si Iisus Hristos ne-a spalat cu Sangele Sau pacatele noastre (Apoc. 1, 5).

Dar sa luam aminte! Iisus este si astazi Samarineanul cel Milostiv. O, iubite cititorule, de cate ori si astazi ne ies in drumul vietii talharii sufletului nostru: pacatele si ispitele care ne ranesc sufletul! Uita-te bine, cititorule, uita-te bine ca tu esti omul cel ranit din chipul de mai sus. Pacatul te-a ranit, pacatul ti-a dezbracat sufletul de haine si te-a lasat mai mort fiind. Nu simti tu acest lucru? De nu-l simti, apoi tu esti un pierdut si azi; maine vei muri in pacatele tale. Dar, daca, cercetandu-ti starea ta sufleteasca, te vei simti ranit de talharii pacatelor si odata cu aceasta vei simti si o durere pentru ranile tale sufletesti si o dorinta vie care sa-ti umple ochii de lacrimi si sa-ti deschida gura sa strigi: Mantuitorule Doamne, vino si ma scoate, ridica-ma, Doamne atunci sa stii, iubite cititorule, ca aproape de tine este mantuirea ta. Atunci sa stii ca, in chipul samarineanului din chipul de mai sus, si asupra ta Se pleaca Domnul si Mantuitorul Hristos cu tamaduire si mantuire sufleteasca.

O, ce Samarinean milostiv si bun este noua Domnul! Dar tocmai aceasta bunatate si milostivire cere ca si noi sa fim cu mila si iubire fata de aproapele nostru. Mergi de fa si tu asemenea i-a zis Iisus legiuitorului; si asa ne zice si noua. Fiecare crestin trebuie sa fie, sa se faca, mai ales in aceste vremuri grele, un samarinean milostiv pentru durerile, lipsurile si ranile sufletesti si trupesti ale aproapelui sau. Dar, durere! Razboiul si vremurile grele de acum n-au facut samarineni, ci au umplut drumurile de gheseftari. Doara niciodata n-au trecut crestinii pe alaturi, pe langa durerile semenilor, ca acei de astazi. Lacomia a umplut lumea de talhari speculanti care dezbraca, din spatele saracilor, al vaduvelor si al orfanilor, camasa, ca sa faca un castig din lacrimile si din suferintele lor.

Cititorule! Te-a ranit pacatul? Striga-L pe Mantuitorul, caci numai El te poate scapa si tamadui! Legea scrisa iti arata numai pacatul, dar nu-l poate sterge, asa precum oglinda iti arata ca esti murdar, dar nu te poate spala....