1. Cata vreme dragostea fierbinte intretine intre ai Domnului o atmosfera sfanta de lucrare si rodire frumoasa si unita, atata vreme nu este nevoie nici de furtuni aspre si nici de incercari apasatoare peste ea. Fiindca totul se poate face in soarele frumos al bucuriei si al pacii, nu in cernere si in lovituri. []1. Cata vreme dragostea fierbinte intretine intre ai Domnului o atmosfera sfanta de lucrare si rodire frumoasa si unita, atata vreme nu este nevoie nici de furtuni aspre si nici de incercari apasatoare peste ea. Fiindca totul se poate face in soarele frumos al bucuriei si al pacii,nu in cernere si in lovituri.2. Dar Dumnezeu poate sa starneasca uneori necazuri din afara, pentru a le linisti pe cele dinauntru, dintre frati.

Poate sa-i ridice pe vrajmasi, pentru a-i face pe frati sa se impace.

Poate aduce peste credinciosii Lui despartirea, pentru a-i face sa se doreasca iarasi acei ce ajunsesera sa nu se mai poata privi unul pe altul3. Nu vom sti niciodata noi sa-I multumim indeajuns lui Dumnezeu pentru lucrarea binefacatoare pe care au facut-o in multe adunari crivatul rece si vantul dogoritor al prigonirilor, al departarilor si al suferinteiAtunci cand unii au fost luati si dusi departeiar altii plecati in mormantsi altii impiedicati in alte feluri, iar ochii lor nu sau mai vazut, au inceput sa picure lacrimile amarelor pareri de rau,plansul dureroasei pocainte,suspinele sfasietoarelor regrete pentru toate relele trecutuluiAceasta a fost si dorinta lui Dumnezeu. De aici incepe apoi calea cea buna a indreptarii.4. Din lacrimile parerilor de rau au inceput apoi sa se parguiasca din nou roadele scumpe si dulci ale dragostei de Dumnezeu,ale dorului de frati,ale ostenelilor pentru unitatea si curatia Lucrarii lui Dumnezeu.

Ce nu putusera face fratii, iata ca au facut vrajmasii.

Ce nu putuse face pacea, a facut framantarea si necazul.

Ce nu putuse face Zefirul cel cald, a facut Crivatul cel rece. i ce nu putuse face imbratisarea, au facut singuratatile.

Binecuvantat este orice mijloc prin care se ajunge la unitate acolo unde aceasta se pierduse.5. Atunci cand fiecare zice, in loc sa taca,si fiecare se indoapa cand trebuie sa posteasca,si fiecare doarme cand trebuie sa se roage,si fiecare canta, in loc sa suspine,si fiecare face partida, in loc sa faca unitate, e dovada ca numai Dumnezeu mai poate sa-i salveze pe toti de la pierzare, prin interventia Lui de foc.

Fiindca de nimeni altcineva acolo nu se mai asculta!Atunci vino, crivatule aspru!Atunci sufla, vantule dogoritor,pana vor incepe sa curga miresmele lacrimilor sfintesi vor veni iarasi imbratisarile si pacea dragostei ceresti.6. Cand toate puterile pacatului sunt unite in lupta lor contra lui Hristos, nu exista o crima mai mare si o mai mare paguba contra lui Dumnezeu decat dezbinarea Lucrarii Lui.

Dezbinarea invataturii si a credintei Lui.

Toti cei ce fac asta, sub orice motiv ar face-o, sunt numai niste impreuna-lucratori cu diavolul impotriva lui Hristos. i cu duhurile raului, contra Duhul Sfant.7. i totusi, cat de viclean este diavolul si cum a izbutit el sa dezbine lucrarea Evangheliei lui Hristos chiar cu versete din Cuvantul Lui cel Sfant! i chiar in numele dragostei si al adevarului Sau.

Intr-adevar, cu nici o alta metoda n-ar fi reusit satana sa faca atat de mult rau contra mantuirii aduse de Domnul Iisus si Duhul Sfant, decat cu metoda rastalmacirii Adevarului si a Cuvantului Sau cel Sfant.8. Nici o alta putere decat adevarurile mincinoase n-ar mai putea strica asa de mult Adevarului adevarat. i nici o alta uneltire n-ar fi reusit sa-i dezbine pe frati decat cea a prefacatoriei, a dragostei fatarnice a vorbirii false, cu vorba si cu cantarea, dar a uneltirii cu fapta in contra iubirii adevarate.9. E de atata mirare cum pot unii oameni sa vina sau sa stea in Lucrarea lui Dumnezeu, si sa nu aiba nici duhul si nici invatatura acestei Lucrari!E si mai de mirare cum pot vorbi acestia de sinceritatea inimii cand ei au o inima prefacuta.10. Ce mai ramane din toata vorba unora ca acestia despre Hristosul cel Adevarat, cand toata lucrarea lor foloseste numai hristosilor mincinosi?Ce rost mai are toata umblarea unora printre frati, daca pe urma lor nu mai ramane decat dezbinarea, cearta, clevetirea si amaraciunea ratacirilor, a...