S-a întâmplat în 20 mai 1498
S-a intamplat in 20 mai 1498 was first posted on mai 20, 2020 at 3:38 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 20 mai 1498: Expeditia lui Vasco da Gama a atins tarmul indian, deschizand un nou drum maritim. Vasco da Gama, conte de Vidigueira (n. 1469 in Sines m. 24 decembrie 1524 in Kohi, India), a fost un explorator portughez care a descoperit calea maritima dintre Europa si India. Datele lui biografice sunt putine. Se cunoaste faptul ca are o origine nobila. Tatal sau apartinea Ordinului Cavalerilor de Santiago , administrand orasul Sines. Primele dovezi istorice despre Vasco da Gama dateaza din 1480, cand intra in randurile Cavalerilor de Santiago . In 1492 este insarcinat de regele Joao II cu pedepsirea negustorilor si piratilor francezi din golful Set bal si Algarve, ca reactie la actele de piraterie franceze. In 1502 este denumit de rege ca Amiral al Marilor Indiei (Almirante do Mar das ndias), aceasta fiind o replica portugheza la numirea lui Cristofor Columb ca Amiral al marilor si oceanelor de curtea regala spaniola. Calatoria lui Vasco da Gama catre India este unul din momentele definitorii din istoria marilor descoperiri geografice. Dincolo de faptul ca aceasta calatorie a reprezentat una din cele mai mare realizari ale epocii mult mai importanta decat reusita lui Columb, traversarea Atlanticului, ea a stat la baza unor evenimente care au schimbat lumea. La mijlocul secolului al XV-lea, Portugalia era cea mai mare putere maritima din Europa, gratie mostenirii Printului Henric Navigatorul, care a adus la scoala de navigatie de la Sagres un grup talentat de geografi, cartografi, astronomi si navigatori.
Henric dorea sa gaseasca o ruta maritima catre India, obtinand astfel pentru tara sa acces la foarte profitabilul comert cu mirodenii. In plus, spera ca va incheia o alianta cu legendarul regat al parintelui Ioan cu ajutorul caruia sa puna capat dominatiei musulmane in negotul din Oceanul Indian. Timp de patruzeci de ani, Henric a sponsorizat calatoriile de explorare de-a lungul coastelor vestice ale Africii, punand astfel bazele unui comert profitabil cu sclavi si aur. Cu toate acestea, sudul extrem al continentului african a ramas necunosut europenilor, iar visul Printului nu s-a implinit niciodata. Abia in 1487 Bartolomeo Diaz a inceput calatoria ce-i va duce pe portughezi in sudul extrem al Africii.
Inconjurand Capul Bunei Sperante, Diaz a demonstrat ca exista o legatura intre Oceanul Atlantic si cel Indian (geografii vremii sustinand exact contrariul), si astfel a renascut ideea ca ar putea fi descoperita o ruta maritima catre India. Pentru a completa calatoria pe mare a lui Diaz, regele portughez Ioan al II-lea l-a trimis pe Pedro de Covilha, un bun vorbitor de araba, intr-o periculoasa calatorie catre India, urmand insa ruta pe uscat. De-a lungul calatoriei care a durat trei ani, deghizat in arab, Covilha a obtinut informatii pretioase privind porturile musulmane de pe coastele Africii de Est si din India. Aveau sa mai treaca insa 10 ani inainte ca portughezii sa poata organiza o noua calatorie pentru valorificarea descoperirilor celor doi. Intre timp, Columb se intorsese in Europa in 1493 anuntand ca a descoperit ruta catre Orient traversand Atlanticul.
In acel moment, rivalitatea dintre Portugalia si Spania pentru controlul negotului cu Orientul s-a intensificat. Insusi Papa a intervenit pentru a arbitra conflictul, iar in 1494, dupa lungi negocieri, a fost semnat Tratatul de la Tordesillas. Prin acest tratat, era trasata o linie imaginara nord-sud (la circa 1700 de kilometri vest de Capul Verde) ce impartea Atlanticul in doua:teritoriile la vest de aceasta linie reveneau Spaniei, iar cele din est Portugaliei. Regele Ioan a fost incantat, deoarece el pastra astfel controlul comertului de pe coastele vestice ale Africii si posibila ruta noua catre India. In 1497, noul rege al Portugaliei, Manuel I, l-a numit pe Vasco da Gama liderul unei noi calatorii catre India.
Bartolomeo Diaz a supravegheat personal pregatirile pentru aceasta calatorie. Da Gama avea sa conduca o flota formata din patru nave (una de provizii), dintre care doua au fost construite special cu aceasta ocazie. Vasco da Gama a parasit Lisabona la 8 iulie 1497. Bartolomeo Diaz a insotit grupul pana in Insulele Canare, iar apoi pana in Insulele Capului Verde. Pentru urmatoarea etapa a calatoriei, Diaz i-a sfatuit sa mearga pe o ruta neobisnuita, pe directia vest-sud vest, inspre largul Atlanticului, pentru a evita zona calmurilor din Golful Guineei.
Urmand aceasta ruta, portughezii au ajuns la circa 1000 de kilometri de coastele braziliene inainte ca vanturile sud-vestice sa-i impinga inspre Sudul Africii. Pe 7 noiembrie, au ajuns in Portul Sf. Elena, la 200 de kilometri nord de Capul Bunei Sperante. Trecursera 13 saptamani de cand exploratorii vazusera ultima oara uscatul, dupa ce parcusesera o distanta de peste 7200 de kilometri de la Capul Verde. Doua zile mai tarziu, flota lui da Gama a inconjurat Capul Bunei Sperante si a oprit la Mossel Bay. Nava cu provizii a fost arsa, iar proviziile redistribuite celorlalte trei nave. In ziua de Craciun, grupul a inceput calatoria spre nord, de-a...