S-a intamplat in 27 mai 1564: A murit Jean Calvin, reformator religios francez, fondatorul calvinismului (sistem teologic protestant); conducator al republicii teocratice Geneva (1541); Calvin este, alaturi de germanul Martin Luther, unul dintre initiatorii reformei protestante, in opozitie cu anumite dogme si rituri ale Bisericii Catolice. Jean Calvin, sau pur si simplu Calvin (n. []The post S-a intamplat in 27 mai 1564 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 27 mai 1564 was first posted on mai 27, 2020 at 2:15 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 27 mai 1564: A murit Jean Calvin, reformator religios francez, fondatorul calvinismului (sistem teologic protestant); conducator al republicii teocratice Geneva (1541); Calvin este, alaturi de germanul Martin Luther, unul dintre initiatorii reformei protestante, in opozitie cu anumite dogme si rituri ale Bisericii Catolice. Jean Calvin, sau pur si simplu Calvin (n. 10 iulie 1509, Noyon d. Geneva), alaturi de Martin Luther, a fost unul din initiatorii Reformei protestante, in opozitie cu anumite dogme si rituri ale Bisericii Catolice romane. Calvin a dezvoltat o doctrina Calvinismul relativ diferita de aceea a lui Luther, in special in ceea ce priveste practicarea cultului, considerata o radicalizare a lutheranismului. Jean Calvin s-a nascut cu numele de Jean Cauvin la Noyon, in Picardia, Franta. Martin Luther a scris cele 95 de teze in 1517, cand Calvin avea 8 ani. Tatal lui Calvin, paznic al episcopului Noyon, l-a trimis la colegiul De la Marche si apoi in continuare la Sorbona din Paris, pentru a studia dreptul. In 1532 devine doctor in drept la Universitatea din Orl ans. Prima sa lucrare publicata a fost un comentariu al lucrarii filozofului roman Seneca, De clementia. Adopta curand principiile Reformei, pe care, incepand din 1532, incepe sa le propage la Paris. Amenintat cu inchisoarea, se refugiaza la N rac, sub protectia Margaretei de Navarra, favorabila protestantismului. In 1534, in urma persecutiilor suferite de protestantii francezi, numiti si hughenoti, este nevoit sa paraseasca Franta.

Dupa peregrinari in Basel, Ferrara si din nou la Paris, in 1536, convins fiind de reformatorul Guillaume Farel, Calvin se stabileste definitiv la Geneva, unde este numit profesor de teologie. A trait aici aproape jumatate din viata.

Principala opera a lui Calvin in istoria literaturii Reformei:Invatamantul religiei crestine publicata in latina (Christianae religionis institutio) in 1536 la Frankfurt am Main (editia definitiva: 1559). publicata in franceza (Institution de la religion chr tienne) in 1541 la Geneva (editia definitiva: 1560).

Alte scrieri: De Clementia un comentariu asupra operei cu acelasi nume de Seneca (1532). Psychopannychia impotriva sectei anabaptiste (1534). Catehismul Bisericii din Geneva. Calvin a publicat intre altele si diverse volume de comentarii ale Bibliei.

Calvin nu recunoaste decat doua sacramente (Taine): Botezul si Comuniunea (Impartasania). Respinge dogma prezentei reale a trupului si sangelui Domnului in impartasanie, invocarea sfintilor, institutia episcopatului, etc. Predicatorii sunt alesi de catre credinciosi si fiecare din bisericile calviniste este condusa spiritual de un consiliu ales. Calvin crede intr-o predestinare absoluta a alesilor si celor condamnati la judecata din urma , respingand astfel complet liberul...