S-a intamplat in 7 iunie 1602, 7.

VI 5.

X: Este construita Manastirea Secu (Neamt); ctitor, vornicul Nestor Ureche. Asezata in vecinatatea Paraului Secu si la poalele Muntelui Vasan, Manastirea se infatiseaza sub forma unei cetati medievale, construita cu ziduri groase, turnuri de aparare si turle ce se inalta asemenea unor sulite uriase. Cu o []The post S-a intamplat in 7 iunie 1602, 7.

VI 5.

X appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 7 iunie 1602, 7.

VI 5.

X was first posted on iunie 7, 2020 at 2:17 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 7 iunie 1602, 7.

VI 5.

X: Este construita Manastirea Secu (Neamt); ctitor, vornicul Nestor Ureche. Asezata in vecinatatea Paraului Secu si la poalele Muntelui Vasan, Manastirea se infatiseaza sub forma unei cetati medievale, construita cu ziduri groase, turnuri de aparare si turle ce se inalta asemenea unor sulite uriase. Cu o vechime de peste 500 de ani, Manastirea Secu este una dintre cele mai vechi asezari monahale din Neamt. Constructiile care se afla astazi in cadrul complexului manastiresc de la Secu au fost construite, incepand cu anul 1602, de catre vornicul Nestor Ureche. In interiorul complexului monahal de la Secu se afla si doua paraclise: paraclisul Adormirii Maicii Domnului (1640) si paraclisul Sf. Nicolae (1758- 1763). Bisericii ctitorite de catre vornicul Nestor Ureche in 1602 i s-a adaugat in secolul al XVIII-lea pridvorul, apoi, in prima jumatate a veacului trecut, un diaconicon, un proscomidiar, precum si pridvorasul de pe latura vestica. In anul 1850 i s-a refacut in intregime pictura interioara si i s-a reinnoit catapeteasma In anul 1821, lupta revolutionarilor eteristi cu turcii provoaca mari daune Manastirii Secu. Dupa 1821, s-au reconstruit corpurile de chilii din incinta, refacandu-se din temelii si Paraclisul Sfantul Nicolae, distrus de incendiu. De asemenea, in anul 1832 se construieste pe temelie de piatra biserica cu hramul Nasterea Sf. Ioan Botezatorul din cimitirul manastirii. Pana in anul 1850 se restaureaza si biserica mare a manastirii, realizandu-se, in aceeasi perioada, catapeteasma si pictura murala in ulei. In perioada 1977-1984 s-a efectuat ample lucrari de restaurare a intregului complex monahal. Pe latura vestica a manastirii se afla masivul turn al intrarii, avand la primul etaj o incapere boltita semicilindric, iar la cel de al doilea etaj, clopotnita. Scara de acces, in spirala, este alipita peretelui nordic al turnului. O dispozitie interioara, cu mult mai interesanta, prezinta turnul nord vestic, denumit turnul Mitrofanei , la care etajele al doilea si al treilea au fost amenajate ca locuinta pentru familia ctitorului. Pictura initiala, executata in anul 1602, in stilul frescelor bizantine, s-a pastrat, in cateva registre, atat in interior, deasupra usii dintre pronaos si naos, cat si in exterior, deasupra pisaniei originale, pe latura de sud. In pronaos se gaseste o racla frumos sculptata, din lemn de tei, continand mai multe odoare sfinte: o cruce in care se gaseste o particica de lemn din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos; chivotul in care s-a pastrat un fragment din piciorul Sfantului Ioan Botezatorul, precum si particele din moaste sfinte. Cele mai multe piese ale tezaurului de la Secu, marea minune a Secului (N. Iorga), in numar de peste 70, se pastreaza in cadrul colectiei de obiecte bisericesti a manastirii in care sunt expuse obiecte de cult,...