Timp de mai bine de patruzeci de ani, Hristos a fost alungat din scoala si din societatea romaneasca de catre regimul, care si-a facut din necredinta si ura o adevarata religie. Lui Dumnezeu si celor ce i-au ramas credinciosi li s-au rezervat, ca spatiu existential, biserica de ziduri sau temnita. Locul privilegiat al credintei a []Timp de mai bine de patruzeci de ani, Hristos a fost alungat din scoala si din societatea romaneasca de catre regimul, care si-a facut din necredinta si ura o adevarata religie. Lui Dumnezeu si celor ce i-au ramas credinciosi li s-au rezervat, ca spatiu existential, biserica de ziduri sau temnita. Locul privilegiat al credintei a ramas insa inima omului.

Daca in domeniul material, socialismul s-a putut realiza cu succes in industrializare si cooperativizare (prin cate jertfe si faradelegi, stim cu totii!); in domeniul constiintei, treaba a mers mai greu. Pentru a ajunge la formarea constiintei socialist-comuniste credeau ideologii partidului trebuia declansata marea ofensiva a descrestinarii poporului roman; o ofensiva pe termen lung care, in final, trebuia sa duca la un soi de religie, unde bestia umana omul de tip nou, omul satanizat ajungea sa ia locul lui Dumnezeu.

Cu adultii insa lucrurile nu se infatisau chiar atat de simplu, caci acestia erau tributari ideologiei burgheze, conceptiilor misticoreligioase, si atunci era necesar sa se inceapa munca de paganizare, prin preluarea initiativei in educatia copiilor si a tineretului. Acestia trebuia sa fie smulsi de sub influenta parintilor si a bunicilor adica a familiei , tributara mentalitatilor invechite, si sa fie educati in institutiile de stat in spiritul ideologiei atee.

Badea Cartan, un taran roman transilvanean, denumit pentru apetiturile sale culturale si patriotice, ambasadorul in opinci al culturii romanesti, ne-a lasat drept mostenire o cugetare pe teme de educatie, care, intr-un anumit sens, valoreaza mai mult decat un tratat de pedagogie: Cresterea copiilor incepe cu 20 de ani inainte de nasterea lor. Cum? Prin cresterea viitorilor parinti! Iata de ce, de aici, de la indoctrinarea viitorilor parinti, adica a copiilor si a tineretului incepand de la cresa si gradinita si continuand cu invatamantul la toate nivelele, trebuia actionat, pentru ca noua societate fara Dumnezeu si fara morala crestina sa poata deveni o realitate incontestabila. Insa ideologii marxisti isi dadeau seama ca omul nu poate trai fara credinta si fara religie, deoarece acestea sunt doua dimensiuni majore ale sufletului omenesc. Oare nu ne spunea acest adevar Plutarh, unul din spiritele lucide ale anchititatii grecesti? Este mai usor afirma acesta a zidi o cetate in aer, decat a intemeia un stat fara credinta si fara religie. De aceea, pentru ca nu se putea porni dintr-un teren pustiu, ideologii intunericului au incercat sa creeze o noua religie, prin falsificarea celei adevarate. Astfel, in scoala si in societate, Dumnezeu a fost inlocuit cu omul; Biserica, cu partidul; taina pocaintei, cu autocritica; nasterea din nou, cu omul de tip nou ; Raiul, cu societatea comunista, lipsita de clase sociale si exploatare, adica un ideal de rai pamantesc, devenit iad, opus complet raiului crestin. i, pentru ca nu puteau lipsi modelele de existenta, sfintii si martirii au fost inlocuiti cu eroii clasei muncitoare, aflati la loc de cinste in calendarul martirilor proletariatului. Aceasta insemna, pentru ideologii partidului, formarea constiintei socialiste a poporului roman, prin educatia in scoala si la alte nivele ale societatii: desacralizarea, secularizarea societatii romanesti, bimilenar-crestina si inlocuirea Bisericii lui Hristos cu templul unei ideologii complet straine de vocatia si destinul crestin al poporului roman; morala proletara, devenita o...