S-a intamplat in 7 august 1516: A murit pictorul flamand Hieronymus Bosch (Jerome Van Aken) (n. ~1450). Hieronymus Bosch (sau Jeroen Bosch sau Hieronymus van Aken, n. cca. 1453, decedat la 9 septembrie 1516) a fost un pictor olandez, a carui opera fantastica si grotesca ilustreaza in principal pacatul si decaderea umana. Acest artist []The post S-a intamplat in 7 august appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 7 august was first posted on august 7, 2020 at 6:14 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 7 august 1516: A murit pictorul flamand Hieronymus Bosch (Jerome Van Aken) (n. ~1450). Hieronymus Bosch (sau Jeroen Bosch sau Hieronymus van Aken, n. cca. 1453, decedat la 9 septembrie 1516) a fost un pictor olandez, a carui opera fantastica si grotesca ilustreaza in principal pacatul si decaderea umana. Acest artist nascut in secolul al XV-lea, considerat eretic, alchimist si chiar alienat mintal, este reprezentantul exponential al sfarsitului de Ev Mediu, care a turnat in forma artistica temerile si credintele epocii sale. 1726: S-a nascut James Bowdoin (m.1790), fondatorul, in 1780, si primul presedinte al Academiei Americane de Arte si tiinte. 1779: S-a nascut geograful german Carl Ritter, unul dintre fondatorii geografiei moderne; a sustinut influenta factorilor geografici in decursul istoriei, subliniind relatiile acesteia cu factorul uman si cu natura (m. 1859)Karl Ritter (1779-1859) a fost un geograf german, fost profesor la Universitatea din Berlin.

Printre elevii sai s-au numarat Karl Marx, Friedrich Ratzel s.a. Este considerat parintele geografiei moderne. A pus bazele geografiei politice, dezvoltate ulterior de Friedrich Ratzel. Cea mai importanta lucrare a sa este Geografia in 19 volume aparute intre 1822 si 1859. O alta lucrare cunoscuta a lui Ritter este Geografia comparata, publicata la Berlin in 1852. 1807: Primul voiaj al vaporului Clermont, prima nava cu aburi si zbaturi din istoria navigatiei. 1834: A murit Joseph Marie Jacquard, inventator francez.

Joseph Marie Charles, supranumit Jacquard, (n. 7 iulie 1752, Lyon d.

Oullins), a fost un inventator francez, care ne-a lasat drept mostenire primul razboi de tesut semi-automatic. 1848: A incetat din viata, la Stockholm, chimistul J ns Jakob Berzelius.

J ns Jakob Berzelius (n. 20 august, 1779 d. 7 august, 1848) a fost un chimist suedez, inventator al notatiei chimice moderne, membru fondator al chimiei moderne, alaturi de John Dalton si Antoine Lavoisier.

Berzelius a descoperit elementele siliciu, seleniu, toriu si ceriu. A fost ales membru al Academiei Regale de tiinte a Suediei in 1808 si a devenit membru al Academiei Suedeze in 1837.

Berzelius a absolvit medicina la Universitatea Uppsala in 1802, devenind profesor, din 1807, in medicina si chirurgie, la coala de Chirurgie din Stockholm. In 1810 scoala a devenit o parte a Institutului Medico-Kirurgiska, predecesor al Institutului Karolinska, si Berzelius a fost numit profesor de chimie si farmacie. La putin timp de la sosirea la Stockholm, el a scris un manual de chimie pentru studentii sai, acesta marcand inceputul unei lungi si fructuoase cariere in chimie. In timp ce efectua experimente pentru manualul sau, a descoperit legea proportiilor constante, care arata ca substantele anorganice sunt compuse din diferite elemente in proportie constanta cu greutatea lor. Pe baza acestei observatii, in 1828 a creat un tabel cu masele atomice relative (cu oxigenul avand valoarea 100) ale tuturor elementelor cunoscute atunci. Aceasta a reprezentat o confirmare puternica a ipotezei atomice: compusii chimici anorganici sunt compusi din atomi combinati in cantitati reprezentate prin numere intregi. Descoperind ca masele atomice nu sunt multipli intregi ai masei hidrogenului, Berzelius a invalidat astfel Ipoteza lui Prout, care sustinea ca elementele sunt formate din atomi de hidrogen. In1838, Berzelius a descoperit proteinele.

Studenti lucrand in laboratorul lui Berzelius au descoperit de asemenea litiul si vanadiul.

Pentru a intelege mai bine experimentele, el a creat un sistem de notatii chimice in care elementelor le erau date denumiri simple, literale precum O pentru oxigen, sau Fe pentru fier si proportiile erau desemnate prin numere. Acest sistem este baza sistemului utilizat astazi, cu mici modificari. 1858, 7/19: Reprezentantii celor sapte puteri (Marea Britanie, Franta, Austria, Regatul Sardiniei, Prusia, Rusia, Imperiul Otoman) au semnat Conventia de la Paris (in ultima zi a lucrarilor Conferintei incepute la 10/22 mai acelasi an), potrivit careia cele doua ari Romane urmau sa poarte numele de Principatele Unite ale Moldovei si arii Romanesti (fiecare cu domn, guvern si adunare legiuitoare proprii), ramanand sub suzeranitatea Portii Otomane (Conventia a devenit legea fundamentala a tarii pana in 1864). 1864, 7/19: A fost infiintata Primaria orasului Bucuresti, dupa modelul francez, prin aplicarea noii legi comunale; intaiul primar ales a fost Barbu Vladoianu. 1866, 7/19: Guvernul Ion Ghica concesioneaza companiei engleze John Trevor Barclay si John Staniforth constructia caii ferate Bucuresti-Giurgiu, primul drum de fier din Romania. 1867: S-a nascut Emil Nolde, pictor si grafician expresionist german. Emil Nolde (n. Nolde, Nordschleswig d. 13 aprilie 1956 in Seeb ll, Nordfriesland), nascut Hans Emil Hansen, a fost un pictor expresionist german. Nolde este unul din marii acuarelisti si un maestru al culorilor printre artistii secolului XX. In picturile sale ca si in gravurile colorate si in acuarele se afirma un temperament puternic, cu tensiuni spirituale si vitale ce se exalta pana cand iau forma unor dramatice confruntari. Culorile, asezate in straturi dense, contrasteaza violent, prin alaturarea pe suprafete intunecate, sau prin prezenta socanta a unor tonuri foarte vii. In portrete, dar mai ales in peisaje, atmosfera nocturna, tenebroasa, defineste expresionismul tipic pentru spatiul nordic (Peisaj cu mlastine, 1916; Barca de pescuit, 1946). Uneori sentimentul este al unor cataclisme iminente, si nu intamplator unele tablouri trateaza motive biblice, apocaliptice. Pictorul simplifica trasaturile personajelor, reduce la esential elementele unui peisaj, pastreaza lumina in formele ei pure in reprezentarea florilor. 1876: S-a nascut Mata Hari (numele real, Margaretha Geertruida Zelle), dansatoare olandeza; invinuita de Franta de spionaj in favoarea Germaniei in timpul Primului Razboi Mondial (m. 1917, a fost executata). 1890: A murit Nicolae T. Orasanu, poet, prozator si publicist; impreuna cu C. A. Rosetti a redactat (in 1859) foaia satirica antarul ; ulterior si-a asumat editarea, pe cont propriu, a altor foi satirice, pe rand suspendate si reluate cu titluri schimbate, majoritatea avand ingenioase denumiri demonice (Spiridus , Nichipercea , Sarsaila , Urzicatorul ) (n. ~1833). 1903: S-a nascut, la Hudesti, jud. Botosani, Gheorghe Cront (m.1976), istoriograf roman. Membru al Societatii romane de studii bizantine.

Istoric al dreptului.

Are rezultate insemnate in cercetarile referitoare la istoria dreptului romanesc si la receptarea izvoarelor romano-bizantine in vechile monumente juridice din tarile romane. 1904: S-a nascut actorul Nicolae Brancomir (m. 1991).-1906: S-a nascut Philip Johnson, arhitect american.

Philip Johnson (d.25 februarie 2005) a fost un arhitect, autor, istoric al artei, director de muzeu american.

Johnson a fost distins de catre Institutul American al Arhitectilor cu Medalia de aur, si in 1979 a primit primul Premiu Pritzker, cel mai ravnit premiu in arhitectura.

Incepand cu 1989 Johnson s-a retras din viata publica. i-a dedicat timpul mai ales proiectelor proprii, chiar daca a ramas consilier al vechiului birou. Unul dintre ultimele proiecte a fost o noua scoala de Belle Arte in statul Pennsylvania.

Lucrarea cea mai faimosa a lui Johnson este probabil Casa de sticla (Glass House), din New Canaan, Connecticut. Este o cladire cu structura metalica foarte delicata care nu impiedica vederea. Toti peretii sunt in intregime din sticla, fac din casa o cladire transparenta, permitand vederea dintr-un colt in altul, din exteriorul cladirii.

Johnson a proiectat casa pentru sine si in acelasi timp ca teza de doctorat pentru absolvirea sa.

De atunci Johnson a locuit mereu in ea, de aceea ea se cheama si Casa Johnson. 1907: S-a nascut Ion Zamfirescu, eseist si istoric al teatrului, personalitate marcanta a vietii teatrale romanesti (m. 2001). 1911: A murit Gheorghe Cartan (Badea Cartan), taran autodidact din ara Fagarasului; a raspandit carti romanesti in satele transilvanene; a calatorit pe jos pana la Roma pentru a vedea Columna lui Traian si alte marturii despre originea latina a poporului roman (n. 1849). 1921: A murit poetul simbolist rus Aleksandr Block (n. 1880).

Reprezentant al simbolismului rus.

A realizat o opera postromantica si simbolista.

A publicat lirica de tematica variata (Stihuri despre Rusia, 1915; Cei doisprezece, 1918). A scris teatru al mastilor...