S-a întâmplat în 17 august 1904
S-a intamplat in 17 august 1904 was first posted on august 17, 2020 at 12:38 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 17 august 1904: Au fost infiintate Baile Mamaia de catre Ion Banescu, primarul Constantei din perioada respective. Mamaia a aparut din necesitatea ca orasul Constanta sa aiba o plaja moderna, tinand cont ca fosta plaja (La Vii ) devenise impracticabila odata cu construirea, din 1899, a noului port maritim.
Intemeietorul Mamaiei se considera a fi prof. Ion Banescu, primar al Constantei, sub a carui conducere,dupa declararea infiintarii din 17 august 1904, incepand cu 1905, s-au amenajat primele spatii turistice, pe cordonul de nisip dintre Mare si Siutghiol. Anghel Saligny vorbea de necesitatea realizarii infrastructurii unei noi statiuni si a facilitatilor adiacente activitatii de turism inca din 9 ianuarie 1904. Statiunea Mamaia a fost amenajata, efectiv, in anul 1906, pe limba de uscat nisipos situata intre Lacul Siutghiol, la apus, si Marea Neagra, la rasarit. Totusi, amenajarile se reduceau doar la doua pavilioane terminate cu cate un foisor, dispunand fiecare de 56 de cabine, precum si 80 de gherete mobile (45 pentru barbati si 35 pentru femei).
Lacul Siutghiol este unul dintre cele mai mari lacuri cu apa dulce care bordeaza litoralul Marii Negre, Se afla la 2 metri deasupra nivelului Marii Negre si incepe la 1 km nord de Municipiul Constanta. Se intinde pe o lungime de 8 km pe directia N-S si are o latime variabila intre 700 si 4000 de metri. Este alimentat de izvoare subterane, care i-au dat caracterul preponderent de lac cu apa dulce.
Primele constructii din noul amplasament turistic de la Mamaia s-au ridicat in 1906 si erau constituite din cabine din lemn, reunite sub doua pavilioane, terminate cu cate un foisor si o punte care inainta in mare. Amenajarile se reduceau doar la cele doua pavilioane terminate cu cate un foisor, dispunand fiecare de 56 de cabine, precum si la 80 de gherete mobile (45 pentru barbati si 35 pentru femei).
Inaugurarea a avut loc pe 22 august 1906, constructiile fiind amenajate dupa planurile arhitectului peisagist E. Recont. Primele oportunitati de distractie si deconectare cotidiana au aparut pe aceste locuri cand Giovani Macri s-ai instalat aici primul joc de noroc si apoi un joc de calusei langa halta de la bai.
Fanfara formata din 42 de oameni ai Regimentului de Infanterie 34 canta saptamanal la Mamaia, inca din 1905.
Pe la 1906 existau deja amenajari de lemn si restaurante cu profil pescaresc.
Pana la Primul Razboi Mondial cateva zeci de mii de romani vizitau anual Mamaia.
In 1906 au sosit la Mamaia peste 45.000 turisti, un numar fabulos pentru timpurile respective.
Dupa 1920, familia regala a intuit potentialul turistic al Mamaiei.
Ea accepta un cadou al primariei de atunci, reprezentat de 4 hectare de teren intre lacul Siutghiol si mare, unde s-a construit un mic palat in stil romanesc. La nord si la sud de acestea, primaria orasului a parcelat cateva sute de terenuri, pe care au aparut zeci de vile pana in 1940. Pentru a inlesni accesul turistilor catre Mamaia (sau ceea ce acum inseamna zona Cazinoului din Mamaia), intre gara Constanta si statiune s-a montat o linie de cale ferata pe traseul de astazi se al Bulevardului Mamaia.
Aceste constructii au reprezentat centrul activitatilor turistice pana la disparitia lor intr-un incendiu in 1920. Inainte fusesera devastate de trupele germane, bulgare, turcesti si rusesti care se luptasera pentru Dobrogea in Primul Razboi Mondial.
Imediat dupa incheierea Primului Razboi Mondial, statiunea s-a dezvoltat si a inceput amenajarea ei, o data cu construirea rezidentei de vara a familiei regale, in actualul Club Castel. In anul 1925 s-a construit Cazinoul, iar in anul 1934 a aparut primul hotel, de fapt o vila. Primul hotel in adevaratul sens al cuvantului, a fost Rex (1936), iar abia in 1957 a aparut si hotelul Bucuresti (actual IAKI), care si astazi reprezinta unul dintre hotelurile deosebite din statiune. Dupa 1959, la Mamaia s-a trecut la revigorarea turismului pe litoralul romanesc, astfel incat sa fie suportata avalansa de turisti atrasi de nisipul fin.
Pana prin 1957 accesul romanilor pe litoral era restrictionat de faptul ca Dobrogea era considerata teritoriu de zona militara.
Oricine dorea sa calatoreasca in Dobrogea, chiar la rude, trebuia sa posede un act de trecere la rasarit de Dunare.
In trenurile spre Constanta, in anii 50, inaite de Cernavoda, actele calatorilor erau controlate de militari din trupele de securitate.
Liberalizarea trecerii in Dobrogea s-a realizat dupa retragerea trupelor de ocupatie sovietice, retragere aprobata de Nikita Hrusciov,...