S-a întâmplat în 24 august…
H.: Erupe vulcanul Vezuviu, din Peninsula Italica; orasele Pompei, Herculanum si Stabiae sunt acoperite de lava. 79: A murit Plinius cel Batran un important si renumit erudit al Imperiului Roman. Plinius cel Batran, (Gaius Plinius Secundus, sau Plinius Maior), s-a nascut in anul 23 e.n. la Novum []The post S-a intamplat in 24 august appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 24 august was first posted on august 24, 2020 at 3:12 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 24 august 79 d.
H.: Erupe vulcanul Vezuviu, din Peninsula Italica; orasele Pompei, Herculanum si Stabiae sunt acoperite de lava. 79: A murit Plinius cel Batran un important si renumit erudit al Imperiului Roman. Plinius cel Batran, (Gaius Plinius Secundus, sau Plinius Maior), s-a nascut in anul 23 e.n. la Novum Comum (Como, Italia) si a murit la data de 24 august 79 in Stabies (:Stabi ). A fost un important si renumit erudit al Imperiului Roman. Plinius, zis cel Batran , (pentru a nu fi confundat cu nepotul sau, Plinius cel Tanar senator roman si scriitor, care a descris moartea unchiului sau) s-a nascut in orasul Como, la malul lacului Como, intr-o familie de crescatori de cai. Dupa moartea tatalui sau, Gaius Plinius C cilius (Chiorul ) Secundus a fost crescut de sora sa mai mare, Plinia.
Plinius face cariera in cavaleria romana, sub comanda lui Equitum, inclusiv in provincia Germania superior, fiind numit si procurator. Ii insoteste pe imparatii Vespasian si Titus in campaniile militare din Germania.
Cea mai cunoscuta, si singura pastrata, este opera lui Plinius despre stiintele naturale Istoria Naturala (in latina: Naturalis Histori ), o enciclopedie alcatuita din 37 de volume, de nepretuita valoare, ce ne transmite cunostintele naturale, antropologice, arta, medicina, din lumea animala si vegetala, cosmologie, botanica,prelucrarea metalelor, fiziologie, zoologie si mineralogie din acea perioada. A mai descris in lucrarile sale razboaiele romanilor cu popoarele germanice, o prezentare a istoriei Romei in 31 de volume, continuand opera istoricului roman Basus din anul 47.
Istoricul roman Tacitus a folosit mai tarziu lucrarile lui Plinius.
Plinius cel batran moare la eruptia vulcanului Vezuviu, cenusa vulcanica distrugand orasul Pompei.
El era atunci prefectul flotei romane in Misenum. Dupa eruptia vulcanului devine interesat de acest fenomen dar moare sufocat de gazele toxice emanate.-1820: A murit Ioan Budai-Deleanu, scriitor, istoric si carturar iluminist; reprezentant al colii ardelene (n. 1760?). 1832: A murit Sadi Carnot, fizician francez. Nicolas L onard Sadi Carnot (n. 1 iunie 1796) a fost un fizician si inginer militar francez care, in lucrarea lui din 1824, Reflectii asupra puterii motrice a focului (R flexions sur la puissance motrice du feu), a dat prima descriere de succes a motoarelor termice, descriere cunoscuta azi sub numele de ciclul Carnot, punand astfel bazele pentru a doua lege a termodinamicii.
Nu si-a publicat lucrarea intr-o revista academica, ci sub forma unei mici carti. El este primul fizician care s-a ocupat de termodinamica, avand meritul definirii unor concepte ca randamentul termic Carnot, ciclul termic Carnot si formularii teoremei lui Carnot etc. In opera sa mentionata anterior face referire prin denumirea putere motrice la conceptul denumit ulterior de Gaspard-Gustave Coriolis lucru (al fortei) si azi lucru mecanic.
Astfel, Carnot a determinat echivalentul mecanic al caldurii, ceea ce a insemnat recunoasterea posibilitatilor de transformare a caldurii in miscare mecanica, stabilind legile termodinamicii. 1846 A murit amiralul Ivan Kruzenstern, navigator rus; a condus prima expeditie rusa, care a facut ocolul lumii (1802)1804 1806: expeditia condusa de Ivan Fedorovich Kruzenshtern la bordul navei Nadejda si Iuri F. Lisianki cu nava Neva deschide drumul exploratorilor rusi in Pacific. Cei doi sunt primii rusi care realizeaza o circumnavigatiune. 1856: S-a nascut dirijorul si compozitorul austriac Felix Mottl (m. 1911). 1868: A murit Costache Negruzzi, scriitor, traducator din literaturile germana, engleza si rusa (considerat unul dintre cei mai buni traducatori in versuri din prima jumatate a secolului al XIX-lea); ziarist, om politic din perioada pasoptista; membru fondator al Societatii Academice Romane din 1867 (n. 1808). 1872: S-a nascut Raicu Ionescu-Rion (numele la nastere: Raicu Ionescu), critic literar si publicist (m. 1895). 1884: A murit medicul roman de origine franceza Carol Davila; a venit in ara Romaneasca in 1853 pentru a organiza serviciul sanitar militar si ocrotirea sanatatii publice; impreuna cu dr. Nicolae Kretzulescu, a pus bazele invatamantului medical romanesc; in 1855 a infiintat coala de Mica Chirurgie, devenita, in 1857, coala Nationala de Medicina si Farmacie, iar mai tarziu, in 1869, Facultatea de Medicina din Bucuresti; a fost initiatorul si organizatorul Societatii Nationale de Cruce Rosie (1867) (n. 1828). 1885: S-a nascut inginerul Ion S. Gheorghiu; contributii la elaborarea unei teorii generale a masinilor electrice (a introdus notiunea de generator unic); a realizat proiectele de electrificare a unor cai ferate (Ploiesti-Brasov, Targoviste-Bucuresti); membru titular al Academiei Romane din 1952, vicepresedinte al acestui for (1959-1963) (m. 1968). 1898: S-a nascut Albert Claude, citolog belgiano-american, laureat al Premiului Nobel. Albert Claude (d. 22 mai 1983 a fost biolog belgian, laureat Premiului Nobel in 1974 impreuna cu George Palade si Christian de Duve, pentru descoperirile de infrastructura celulara, in special a ribozomilor, loc de descifrare a mesajului ereditar si de biosinteza a proteinelor.
A activat in principal la Universitatea Catolica din orasul Louvain, Belgia. 1899: S-a nascut scriitorul argentinian Jorge Luis Borges. Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo (n. Buenos Aires d. 14 iunie 1986 la Geneva, Elvetia) a fost unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea. Romancier, poet, eseist argentinian, este faimos pentru povestirile sale fantastice, in care a unit cu maiestrie idei filozofice si metafizice cu temele clasice ale fantasticului (si anume: dublul, realitatea paralela a visului, cartile misterioase si vrajite, salturile in timp). Adjectivul borgezian defineste conceptia despre viata ca poveste, ca minciuna, ca opera contrafacuta, data drept adevarata (ca in faimoasele sale recenzii de carti imaginare).
A fost influentat de autori precum Dante Alighieri, Miguel de...