S-a intamplat in 24 august 79 d.

H.: Erupe vulcanul Vezuviu din Peninsula Italica; orasele Pompei, Herculanum si Stabiae sunt acoperite de lava; la Stabiae moare si enciclopedistul Plinius Secundus (n. 23 d.

H.), autorul Istoriei naturale , aflat in apropiere pentru cercetarea fenomenuluiLa 24 august 79, dupa secole in care s-a aflat in stare latenta, vulcanul Vezuviu []The post S-a intamplat in 24 august 79 d.

H. appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 24 august 79 d.

H. was first posted on august 24, 2020 at 12:33 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 24 august 79 d.

H.: Erupe vulcanul Vezuviu din Peninsula Italica; orasele Pompei, Herculanum si Stabiae sunt acoperite de lava; la Stabiae moare si enciclopedistul Plinius Secundus (n. 23 d.

H.), autorul Istoriei naturale , aflat in apropiere pentru cercetarea fenomenuluiLa 24 august 79, dupa secole in care s-a aflat in stare latenta, vulcanul Vezuviu erupe in sudul Italiei de astazi, devastand prosperele orase romane Pompeii si Herculaneum si ucigand mii de persoane. Orasele, acoperite de un strat gros de material vulcanic si noroi, nu au fost reconstruite niciodata si au fost uitate in cursul istoriei. In secolul XVIII, Pompeii si Herculaneum au fost redescoperite si excavate, aducand probe arheologice fara precedent despre viata de zi cu zi a civilizatiei antice.

Orasele antice Pompeii si Herculaneum se gaseau in apropiere de poalele Muntelui Vezuviu, in Golful Neapole. In vremea Imperiului Roman timpuriu, in Pompeii traiau 20.000 de oameni, printre care negustori, mestesugari si fermieri care exploatau solul bogat al regiunii, cultivand vita de vie si pomi fructiferi. Nimeni nu banuia ca fertilul pamant negru reprezenta de fapt ramasite ale eruptiilor anterioare ale Vezuviului.

Herculaneum a fost un oras in care au locuit 5.000 de oameni.

A fost si o destinatie de vacanta preferata a romanilor bogati.

Denumit dupa eroul mitologic Hercule, Herculaneum gazduia vile opulente si bai romane grandioase. Obiectele folosite la practicarea jocurilor de noroc descoperite la Herculaneum si un bordel descoperit la Pompeii atesta natura decadenta a celor doua orase. In apropiere se gaseau si comunitati mai mici, cum ar fi linistitul orasel Stabiae.

La pranz, in ziua de 24 august, anul 79, aceasta prosperitate a luat sfarsit, atunci cand varful Vezuviului a explodat, propulsand in stratosfera un nor de cenusa in forma de ciuperca. In urmatoarele 12 ore, cenusa vulcanica si pucioasa au invadat orasul, obligandu-i pe locuitori sa fuga speriati. Aproximativ 2.000 de oameni au ramas la Pompeii, ascunsi in pivnite sau in structuri din piatra, asteptand sfarsitul eruptiei.

Un vant din vest a protejat orasul Herculaneum de faza initiala a eruptiei, insa un nor gigantic de cenusa incinsa si de gaz a coborat pe panta vestica a Vezuviului, inconjurand orasul si omorandu-i pe cei care au ramas acolo. Acest nor mortal a fost urmat de un suvoi de noroi vulcanici si piatra, care a ingropat orasul. Oamenii care au ramas la Pompeii au fost ucisi in dimineata zilei de 25 august, cand un nor de gaz toxic a ajuns in oras, sufocandu-i pe cei care nu au fugit. A urmat un suvoi de roca si cenusa, care a facut ca acoperisurile si zidurile sa se prabuseasca, ingropandu-i astfel pe cei morti.

O mare parte din ceea ce cunoastem despre aceasta eruptie provine dintr-o relatare a lui Plinius cel tanar, care locuia in vestul Golfului Neapole atunci cand a explodat Vezuviul. In doua scrisori adresate istoricului...