S-a întâmplat în 27 august 1943
S-a intamplat in 27 august 1943 was first posted on august 27, 2020 at 3:22 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 27 august 1943: A murit Constantin Prezan, maresal roman. Constantin Prezan (unul dintre maresalii Armataei Romane, erou al Marelui Razboi de Reintregire a Romaniei) s-a nascut pe 27 ianuarie 1861, in satul Sterianul de Mijloc Comuna Butimanu (pe atunci in judetul Ilfov, astazi apartinand de judetul Dambovita). coala primaa a urmat-o in satul natal, iar mai apoi, ca urmare a inclinatiilor sale militare pe care le-a dovedit de mic, Constantin Prezan s-a indreptat catre coala Fiilor de Militari de la Iasi.
Odata cu obtinerea bacalaureatului, Sergentul Constantin Prezan se inscrie la coala de Infanterie si Cavalerie din Bucuresti, pe data de 1 septembrie 1877. A absolvit in 1880, cand a fost si inaintat la gradul de sublocotenent. Repartizat initial comandant de pluton in Regimentul 7 Infanterie, a fost mutat peste putin timp la Regimentul 2 Geniu din Bucuresti.
Ca tanar sublocotenent, Constantin Prezan a dovedit o deosebita pasiune pentru noua arma, facand eforturi deosebite pentru a transpune in practica cunostintele sale. In aceasta perioada au inceput sa apara preocuparile lui Constantin Prezan cu privire la studiul lucrarilor de fortificatii, problema la ordinea zilei in toate armatele moderne ale Europei. Aplecat mereu spre studiu, el a urmat coala Speciala si Geniu din Bucuresti.
Avansat apoi la gradul de locotenent, a fost selectionat pentru a urma cursurile colii de la Fontainebleau, de langa Paris. Dupa absolvirea cu prea bine , in 1886, a revenit in tara unde a fost incadrat profesor-ajutor de fortificatii la coala de Aplicatii de Artilerie si Geniu din Bucuresti. Avansat la gradul de capitan in 1887, Constantin Prezan a fost incadrat in Regimentul 2 Geniu, iar mai apoi ca maior a fost numit in Comandamentul Cetatii Bucuresti, functie ce a detinut-o pana in 1896 cand a fost incadrat in Statul Major Regal, fiind inaintat locotenent-colonel.
In anul 1900 el a publicat o pretioasa lucrare cu privire la sistemul de fortificatii, intitulata Curs de fortificatie , lucrare ce a constituit mult timp un adevarat indreptar pentru activitatea ofiterilor de geniu. In anul 1901 Constantin Prezan a fost avansat la gradul de colonel, iar in 1914 i s-a incredintat comanda Corpului 3 Armata si a fost avansat general de divizie. Numit la conducerea Armatei de Nord, odata cu intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, in august 1916, Constantin Prezan a fost sef al Marelui Cartier General si rival incontestabil al generalului Alexandru Averescu. Iar intalnirea sa cu capitanul Ion Antonescu (pe atunci sef al...